Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военният министър все пак получи писмото на Борел за боеприпаси за Украйна

В него се искало основно закупуване на 155-милиметрови гаубици, с които България не разполага, твърди Димитър Стоянов

23 Февр. 2023Обновена
БГНЕС
Военният министър Димитър Стоянов

Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.  

Само няколко часа по-рано Стоянов обяви: "В Министерството на отбраната не е получавано писмо като цитираното от Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност, за предоставяне на боеприпаси на Украйна." Очевидно най-накрая писмото е стигнало от Брюксел до София.

За това, че Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им, стана ясно още преди два дни. Това стана на съвместен брифинг на върховния представител, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Заради предишното правителство на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи модерно западни оръжие в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна.

"В това писмо се казва ясно всяка държава каквито възможности има да изпрати подкрепа за Украйна, като в голяма част от писмото е изразено и желанието за закупуване на 155 милиметрови гаубици, с които България не разполага. Тази съвместна покупка не е ясно колко ще струва”, заяви в четвъртък Стоянов. “Ние имаме нормативна уредба, която казва ясно с каква техника трябва да разполагаме, няма да падаме под минимума”, коментира още военният министър.

Ден по-рано той заяви: „Министерството на отбраната разполага със складови наличности, съгласно нормативните документи. Ако ние си позволим да сдадем количества, това означава да ги нарушим. Ние трябва да имаме запаси, които да поддържаме, и това правим. Изпълнили сме решението на Народното събрание в първите шест точки; точка 7 гласи, че трябва да опресним нашите складови запаси с боеприпаси. В тази връзка сме в контакт с Министерството на икономиката и с публичните предприятия, подготвяме договори, на базата на които тези запаси ще бъдат предоставени на публичните предприятия за опресняване, в рамките на 12 месеца“.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

"Предоставянето на зенитно-ракетни комплекси на Украйна без замяна с други, означава само едно – губене на въздушен суверенитет. При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да дадем нашите зенитно-ракетни комплекси е огромен минус и няма да можем да защитим българското небе", заяви в четвърък още министърът.

Той призова българските политици да не спекулират с темата за модернизацията на Българската армия. „Модернизацията влезе като дъвка в предизборната кампания. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче. Нека видим какво бе направено за 12 г. при управлението на Борисов – един проект за F-16 и един за патрулните кораби, без въоръжение, в стил „лодки и платноходки“. 

Стоянов натърти, че именно по време на настоящето служебно правителство бе подписан вторият договор да изтребителите F-16, три договора за въоръжението на корабите и бе рестартиран проектът за бойна машини на пехотата, замразен по времето на правителството на ГЕРБ. „Поне последните 6-7 месеца, може да бъдете сигурни, че не са загубени за модернизацията на Българската армия“, заяви той.

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Междувременно посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко обяви по БНТ, че страната му проявява интерес към различни снаряди и техника, които се произвеждат у нас и са налични в складове, но не уточни какви са доставките от българска страна.

"България е един от най-големите производители на образци на стара съветска техника и подобни амуниции са очаквани и необходими за Украйна. Както, впрочем, други образци на бойна и военна техника - бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две.", заяви дипломатът. 

По думите му директна доставка на военна помощ е осъществена след решението на парламента. Каза, че не може да посочи в конкретика дали и колко военна техника е била ремонтирана в България.

"Доколкото си спомням, е имало сериозно намерение да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в доста разглобено състояние и идеята е била тази техника да бъде реновирана на българска територия", каза Москаленко.

Още по темата