Медия без
политическа реклама

Президентството призна, че умишлено не свиква КСНС

Причината е, че така могат да не се поканят лидерите на парламентарно представените сили

12 Окт. 2023
Румен Радев и хората от екипа му след т.нар. консултативна среща
Президентство БГНЕС
Румен Радев и хората от екипа му след т.нар. консултативна среща

Президентството призна, че умишлено не е бил свикван КСНС за ситуацията в Израел, за да няма участие на някои лидери на парламентарно представени политически сили.

В сряда вечерта президентът Румен Радев финтира политиците, като организира среща със специалните служби без да свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Така бяха елиминирани от участие финансовият министър Асен Василев и лидерите на парламентарно представените партии Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ или Делян Пеевски, Корнелия Нинова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Костадин Костадинов, Христо Иванов.

Днес секретарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министър Димитър Стоянов се оправда по БНТ, че въпросната среща на "Дондуков" 2 е напълно законна и основана на разпоредба на закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Президентът имал право да получава пълен обем информация от службите в качеството си на върховен главнокомандващ. Освен това държавният глава можел сам да си избира как ще получи информацията - със среща или без среща.

Президентът Румен Радев финтира политиците, като измисли среща със специалните служби без да свиква Консултативния съвет за национална сигурност.

На въпрос защо все пак не е свикан КСНС, Стоянов първо обясни, че този съвет е по друг закон. После - че президентът е казал, че няма да го свиква, защото няма заплаха за националната сигурност. КСНС не бил свикан и "заради предстоящите местни избори и вероятността президентската институция да се превърне в арена за предизборно партийно говорене". Накрая Стоянов призна, че "има и друга причина да не се свика КСНС". "На тези заседания, които са закрити, се споделя класифицирана информация, а има политически лидери, които използват документи с класифицирана информация, разнасят ги като жълти вестници, позволяват си в студия да коментират численост на ДАНС. Време е тези лидери да се запознаят със закона за защита на класифицираната информация, тогава вратата на президентската институция ще бъде отворена за тях", обяви Стоянов.

По конституцията обаче "България е република с парламентарно управление" и "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет".

Всъщност президентът отдавна даде да се разбере, че ще търси начин да елиминира лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. След като изтече запис от онлайн срещата на актива на ПП, на която Асен Василев и Кирил Петков обясняват как ще сменят шефовете на служби, държавният глава каза: "На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

Скандалът между президента и управляващото мнозинство за спецслужбите се разрасна, след като стана ясно, че ПП-ДБ смятат да отнемат на Радев правото да подписва укази за смяна на шефовете на спецслужбите.

Днес Стоянов не каза кои са политическите лидери, заради които не е свикан КСНС, но очевидно един от хората, които имаше предвид беше Кирил Петков, който наскоро говори в детайли за ДАНС. На въпрос защо, след като твърди такива неща за политически лидери, не им е потърсена отговорност, президентският секретар обяви, че не той е човекът, който да търси отговорност.

Стоянов обаче не пропусна да нападне министрите, които не се явиха вчера на заседанието при президента. "Вчера не присъстваха вътрешният министър, нито главният секретар, те бяха задължени да дойдат на срещата, това е нарушение на закона, по указания на премиера, това не е нормален начин на комуникация", заяви в "Денят започва" Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на президента. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Димитър Стоянов, КСНС, ДАНС

Още по темата