Медия без
политическа реклама

Скандалът между ПП-ДБ и Радев за спецслужбите ескалира

Управляващото мнозинство смята да обедини военното и цивилното разузнаване и да махне президентския указ за шефовете им

12 Септ. 2023Обновена
Правителството и управляващото мнозинство смятат да изолират президента Румен Радев от назначаването и освобождаването на шефовете на спецслужбите
Илияна Димитрова
Правителството и управляващото мнозинство смятат да изолират президента Румен Радев от назначаването и освобождаването на шефовете на спецслужбите

Скандалът между президента и управляващото мнозинство за спецслужбите се разрасна, след като стана ясно, че ПП-ДБ смятат да отнемат на Радев правото да подписва укази за смяна на шефовете на спецслужбите.

"Предлагаме цялостна концепция за реформа на службите, защото целият сектор за национална сигурност не е ефективен", заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Той даде за пример факта, че годишните доклади на ДАНС и ДАР не бяха приети от НС. Атанасов отказа да влезе в подробности, но отбеляза, че службите нямат капацитет за най-важните задачи. Нямали и достатъчно надежни източници на информация, особено в ДАНС. "В доклада е посочено, че на един оперативен работник, който сега се нарича агент, по закон се падат между един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е капацитетът? Тоест в рамките на пет работни дни този човек трябва да се срещне с двама души, които да му донесат много надеждна информация. Това е несериозно", твърди той.

Идеите на ПП и ДБ предвиждат с поправки в законите да се обединят военното и цивилното разузнаване. Това ще позволи да бъдат сменени и шефовете на двете служби, които бяха назначени по времето на служебния кабинет и за които се изисква подпис на президента. Промените предвиждат правителство да предлага шефовете на службите не на президента, а на парламента, където да има публично изслушване на кандидатите.

"Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет носи отговорността за осигуряване на реда и сигурността в страната и тя трябва да има възможността да си осигури инструментариума за това. Изключително важно е в тези отношения доверието между премиер, правителство и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се върши ефективно работа. А в случая мнозинството казва, че няма доверие на тези служби", смята Атанасов на въпрос не е ли опасно мнозинството в НС да избира щефовете на службите. Според него трябва да се следва примера на Германия, където има единна служба за разузнаване. "За съжаление нашите служби често се занимават с това да се разузнават една друга. Имало е случаи по един и същи въпрос двете разузнавателни служби да имат различни гледни точки", добави Атанасов.

ПОДКРЕПА ОТ ДПС

Депутатът Делян Пеевски, водеща фигура на ДПС, обяви пред журналисти в парламента, че партията му ще подкрепи представените от Атанасов идеи. По думите му, те вече са били съгласувани от десницата с ДПС. "Провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби", заяви Пеевски. Но уточни, че първо трябва да се види какво ще предложат колегите им от ПП-ДБ.

Той отрече, че с подобни промени се обезвластява президентът като институция, само защото постът се заема от Румен Радев. "Ние се движим в унисон с предложенията, направени в Конституцията", обясни депутатът. Става въпрос за предложението на ПП-ДБ да се измени Конституцията така, че президентът вече да не може да упражнява прекомерна власт посредством служебните правителства.

НЕГОДУВАНИЕ ОТ "ДОНДУКОВ" 2

Президентът Румен Радев вече публично изрази недоволството си от готвените промени. На международния икономически панаир в Солун снощи той заяви: "Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, да познава структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководството с "наши хора от записа". Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат - когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват?".

Секретарят на президента по сигурността и бивш военен министър Димитър Стоянов доразви тезата на президента. Пред Нова телевизия той даде пример с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Тогава не се изискваше подпис на президента. Една година по-късно ГЕРБ инициира връщането на президента в този процес. Това ли искаме да се случи", попита той. Според Стоянов, ако шефът на ДАНС се избира от парламентарното мнозинство, той няма да разследва ефективно корупцията сред управляващите. При изслушването на шефа на ДАНС в парламента той обяви, че съветник на бившия премиер Кирил Петков се разследва за държавна измяна, визирайки Весела Чернева и ролята й в преговорите за членството на Македония в ЕС.

На извънредно заседание на Народното събрание през май 2023 г. бяха изслушани шефовете на службите заради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. "Кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес", заяви тогава директорът на ДАНС Пламен Тончев. Той разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. "По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска твърдеше, че де факто е титулярът във ведомството.

"Ако беше назначен от мнозинството, шефът на ДАНС нямаше да каже тия неща", смята Стоянов. На въпрос защо след това не се е стигнало до дело в съда по този въпрос, Стоянов прехвърли топката на прокуратурата.

Преди две години служебният кабинет светкавично смени всички шефове на служби. Тогава парламент нямаше, а Радев подписа веднага. Според Стоянов разликата със сегашната ситуация е, че тогава смяната на шефовете на службите била аргументирана. "Няма как да бъдат сменяни шефовете на служби през 3 месеца, тъй като тогава тези служби престават да съществуват. Свидетели сме на политически спектакъл, чийто сценарий е написан по време на онзи запис, с мълчаливото участие на премиера Денков. Вървим плътно по този сценарии. Опраскаха МВР, време е да опраскат и службите явно. Дали ще се стигне до смяна на ръководството? Няма пряка индикация, има косвена – с неприемането на двата доклада на ДАНС и ДАР”", каза Стоянов.

Стоянов отрече твърденията, че Румен Радев обслужва интересите на Русия с позицията си. "Това е пълна глупост. Президентът участва във всички срещи на високо ниво. Той придвижи интерконектора за газ, той преговаря за доставката на F-16", аргументира се той.

АТАКА

"Президентът Радев направи голяма грешка с изказването за посолството. Паникьосан, че сглобката може да му отнеме службите заяви, че сегашното ръководство на ДАНС е получило награда " Джордж Тенет" от САЩ. И пита ГЕРБ, ПП-ДБ срещу посолството ли са, като искат да го сменят. Двете страни, в жаждата си за овладяване на службите, си мерят силите през чуждо посолство. Сигурна съм, че американските ни партньори едва ли са доволни от факта, че ги употребяват във вътрешните си кални борби ГЕРБ, ПП-ДБ и Радев. Но по-важно е, че и правителство, и президент, плашейки се един друг с посолствоТО, демонстрират отказ от национален суверинитет. Да пазиш или оправдаваш кадрово решение с чужда държава е точно това. Ей, това е недопустимо и унизително за България и за българския народ", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата