Quantcast
България влезе в Алианса за религиозни свободи, основан от САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

България влезе в Алианса за религиозни свободи, основан от САЩ

1 955
 Спутник

България стана един от учредителите на обявения снощи нов Алианс за религиозни свободи, създаден от САЩ.

При основаването на Алианса американският държавен секретар Майк Помпео е подчертал непрекъснато нарастващата необходимост от подобно съвместно усилие, изброявайки "някои от най-тежките актове на насилие, основани на религия или убеждения от последните години". Сред тях той е посочил "терористи и екстремисти, чиято цел са религиозните малцинства, независимо дали язидите в Ирак, индуистите в Пакистан, християните в Североизточна Нигерия или мюсюлманите в Бирма". Помпео е подчертал и "враждебността на Китайската комунистическа партия към всички вероизповедания".

”Всъщност, подобни насилия, основани на религия или вяра, се увеличават и се нуждаят от спешен и всеобхватен отговор за спиране зверствата, подпомагане на жертвите и оцелелите, преследване на извършителите и защитаване на общностите от повторни такива актове на насилие в бъдеще - казва още Помпео. - "Създаването на алианса е първият пример в историята, когато международна коалиция се събира на ниво национални лидери, за да придвижи въпроса за религиозните свободи по целия свят".

В Туитър пък държавният секретар на САЩ написа: "Заедно, САЩ и неговите партньори в Алианса затвърдиха ангажимента ни за напредък в религиозните свободи, чрез Декларацията за принципите - обещавайки да посочим и да се противопоставим на всички злоупотреби или нарушения на религиозната свобода навсякъде където и да е".

Въпросната Декларация за принципите на Международния алианс за религиозна свобода е публикувана на правителствения сайт на САЩ. В нея е записано: 

"Алиансът е мрежа от сходно мислещи страни, изцяло ангажирани с напредъка на свободата на религия или убеждения по целия свят (...) Алиансът има за цел да събере заедно висши правителствени представители, за да обсъдят действията, които техните нации могат да предприемат заедно, за да насърчават зачитането на религиозната свобода или убеждения и да защитят членове на религиозните малцинствени групи по целия свят".

В новия Алианс, освен САЩ и България, са влезли още 25 държави: Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Бразилия, Великобритания, Унгария, Гамбия, Гърция, Грузия, Израел, признатата само от накои страни Косово, Колумбия, Литва, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша, Сенегал, Словакия, Словения, Того, Украйна, Хърватия, Чехия и Естония.

Още

Украйна допуска, че Русия може да я нападне през януари

03.12.2021

1254
Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

12531
Фандъкова: Снегът в София започна да вали изведнъж!

30.11.2021

Обновена

6350