Медия без
политическа реклама

Брюксел напомни на Унгария, че още членува в ЕС

Виктор Орбан дискредитира Евросъюза, сякаш вече го е напуснал

20 Ноем. 2023
Стопкадър от екрана
Ерик Мамер

Унгария е част от ЕС, участва при взимането на общите решения, има представители в Европейския парламент, в Съвета на ЕС и Европейския съвет, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с ново обществено допитване, свикано от властите в Будапеща.

По информация от унгарски медии кампанията включва билбордове, на които са изобразени заедно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и един от синовете на финансиста Джордж Сорос, както и списък с 11 въпроса с твърдения, че "Брюксел се опитва да установи мигрантски гета в Унгария" или че "финансира "Хамас"". 

Приканваме унгарските граждани, които искат да се информират за европейските политики, да проверят в нашите отлични източници на информация, за да преценят сами, каза говорителят, цитиран от БТА. Подобни твърдения са напълно неверни, добави той по повод поставените пред унгарското общество въпроси.

Говорителят съобщи, че е показал снимките на билбордовете на Фон дер Лайен. Тя не трепна, каза той.

Знаем, че това не е първият и вероятно няма да бъде последният подобен случай, допълни говорителят. По неговите думи европейските политики, включително по въпросите на миграцията и хуманитарната помощ, се определят по възможно най-демократичния начин. Той отбеляза, че в ЕС няма търпимост към проявите на антисемитизъм по повод намеците в кампанията за еврейския произход на семейство Сорос.

Осигуряването на средства от бюджета на ЕС се извършва при ясно определени условия, поясни говорителят, попитан дали тази кампания може да се отрази на отпускането на европейски средства за Будапеща.

Ключови думи:

Унгария, допитване

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?