Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британските депутати аплодираха на крака Зеленски

''Въпросът за нас сега е "да бъдем или да не бъдем", зави украинският президент пред Камарата на общините

08 Март 2022
БГНЕС
Депутатите в британския парламент изслушаха в пълно мълчание речта на украинския президент Володимир Зеленски.

Депутатите в британския парламент изслушаха в пълно мълчание речта на украинския президент Володимир Зеленски. Той стана първият чуждестранен лидер, който говори пред британската Камара на общините. След речта чрез видеовръзка Зеленски беше аплодиран на крака от препълнената зала.

''Г-н председател, уважаеми членове на парламента, дами и господа, обръщам се към всички хора в Обединеното кралство, всички, които живеят в страна с такава богата история. Обръщам се към вас като гражданин и като президент също на голяма държава, която има една мечта и полага големи усилия, за да я сбъдне.

Бих искал да ви разкажа за 13-те дни на войната. Война, която не започнахме ние, нито я желаехме. Въпреки това трябва да я водим, защото не искаме да загубим това, което имаме, това, което е наше, нашата Украйна. Точно по същия начин, по който вие не искахте да загубите страната си, когато нацистите нахлуха и трябваше да се биете за Великобритания.

Украйна не искаше тази война. Украйна не искаше да стане голяма, но стана през дните на войната. Ние сме страната, която спасява хора, въпреки че трябва да се бие с една от най-големите армии в света. Трябва да се борим с хеликоптерите, ракетите.

Въпросът за нас сега е "да бъдем или да не бъдем". Този шекспиров въпрос, който можеше да бъде зададен в продължение на 13 дни, но сега ви давам неговия категоричен отговор - ''да бъдем''.

И бих искал да ви припомня думите, които Великобритания вече е чувала и които са важни: Няма да се откажем и няма да загубим. Ще се борим до последно, в морето, във въздуха. Ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената. Ще се бием в горите, на полето, по бреговете, по улиците...

Търсим вашата помощ, помощта на западните страни.

Благодарни сме за помощта, благодарен съм и на теб, Борис.

Моля, увеличете санкциите срещу тази страна (Русия) и моля, обявете я за терористична.

Моля, направете така, че небето над Украйна да е безопасно.

Моля, уверете се, че правите това, което трябва да се направи и това, което е предопеределено от величието на вашата страна.

Слава на Украйна и слава на Обединеното кралство''.

В отговор на речта на Зеленски премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че днес обикновените украинци вдъхновяват милиони със своята смелост. Великобритания и съюзниците са решени да доставят военни оръжия, да наложат санкции и да увеличат натиска върху Русия. Джонсън добави, че страната му ще използва всички възможни методи, докато Путин най-накрая се провали и Украйна стане свободна.

Ключови думи:

Володимир Зеленски, реч

Още по темата