Медия без
политическа реклама

Британски секретни имейли по погрешка са пратени до съюзника на Русия Мали

Същият гаф с милиони американски военни електронни писма бе разкрит и в САЩ

28 Юли 2023
БГНЕС/ЕПА архив

Министерството на отбраната на Обединеното кралство започна разследване, след като поради печатна грешка служители изпратили електронни писма, съдържащи класифицирана информация, до близък съюзник на Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

„Малък брой“ имейли, предназначени за Пентагона, бяха изпратени до Мали поради случайно пропускане на буквата „i“ от имейл адреса.

Британски служители изпратиха съобщенията на адрес, завършващ с .ml – домейнът на западноафриканската държава, а не с .mil, какъвто е този на американската армия.

Миналата седмица в САЩ беше разкрита същата печатна грешка, поради която милиони военни имейли били адресирани до Мали.

Твърдеше се, че мащабът на британския гаф, за който първи съобщи лондонският вестник „Таймс“, бледнее в сравнение с американския.

Говорител на министерството на отбраната каза: „Започнахме разследване, след като малък брой имейли бяха препратени по погрешка към неправилен имейл домейн. Убедени сме, че (електронните писма) не съдържат никаква информация, която би могла да компрометира оперативната сигурност или техническите данни. Цялата чувствителна информация се споделя в системи, предназначени да сведат до минимум риска от погрешно насочване.

Министерството на отбраната постоянно преглежда  процесите на работа и в момента започва да работи по програма за подобряване на управлението на информацията, предотвратяване на загуба на данни и контрол на чувствителна информация.“

Мали беше сред шестте африкански държави, на които руският президент Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно след пропадането на сделката за износ на украинско зърно през Черно море.

Московските наемници от ЧВК „Вагнер“ също са разположени в Мали, за да се бият редом с армията срещу джихадистите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата