Медия без
политическа реклама

Борел намекна, че българското вето за Скопие е подарък за Путин

16 Май 2022
БГНЕС

"Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел", предаде БТА. "Има силна воля и политическа решимост у Съвета да даде тласък, за да се избегне възможна криза, ако до края на френското председателство (на Съвета на ЕС до края на юни - бел. кор.) не бъде намерено решение. Поставям срок - ако не стане до края на френското председателство, ще трябва да призная, че ще има силна криза в отношенията ни със страните от Западните Балкани. Затова ще направим всичко по силите си, ще оказваме целия възможен натиск, за да могат двете страни да постигнат съгласие", добави Борел. "ЕС иска от Западните Балкани да подхождат по-стратегически към вътрешните проблеми, към реформите и откритите двустранни въпроси, добави той след днешния съвместен обяд на външните министри от ЕС и от страните от региона. Съществува виждането, че трябва да започнем преговори със Скопие и Тирана незабавно, отбеляза Борел и уточни, че лично е поел подобно обещание. Надявам, дори повече, повече дори от мечтая, че това ще стане по време на френското председателство. Всички виждаме, че повече отлагането не може да продължава. От това нямат полза те (Скопие и Тирана - бел. кор.), нямаме и ние, струва ни твърде много в политическо отношение. Това е подарък за Русия и повод да продължава по същия начин", добави Борел. Той поясни, че в региона се разпространява усилено руска пропаганда и дезинформация. Борел похвали страните от Западните Балкани, които прилагат изцяло европейските санкции и призова останалите, например Сърбия, да сторят същото, защото запазването на връзки с режима в Кремъл и с ЕС едновременно повече не е съвместимо. "Неутралитетът днес, при войната в Украйна, е грешно схващане", обобщи той. В отговор на въпрос Борел уточни, че няма връзка между очакваните преговори със Скопие и Тирана, и въпроса за кандидатурата на Украйна за ЕС.

По-рано днес българската външна министърка Теодора Генчовска заяви, "че българското вето върху започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституция на западната ни съседка" Тя призна: "Натиск има. Аз винаги съм казвала, че има натиск и сега продължава, но нашата позиция е ясна. Очаквам Република Северна Македония да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава".

Министър Генчовска подчерта по време на Съвет "Външни работи" в Брюксел, че процесът на присъединяване не Северна Македония не се обвързва с конкретни дати: "От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни и конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът ще започне да бъде изпълняван и ще продължи да бъде изпълняван, както и най-вече да бъдат включени българите в северномакедонската конституция".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Жозеп Борел, Скопие, вето, ЕС

Още по темата