Медия без
политическа реклама

Байдън отговори на Путин: Няма да ни уплашиш!

Американският президент обяви от Варшава твърда решимост да подкрепя Украйна срещу агресията

21 Февр. 2023
Джо Байдън показа решителност да се противопостави на заплахите на Путин
Стопкадър от екрана
Джо Байдън показа решителност да се противопостави на заплахите на Путин

Американският президент Джо Байдън обяви от централния площад във Варшава твърда воля да подкрепя Украйна и изрази увереност, че Русия не може да излезе победител от агресивната си война. Часове след като Владимир Путин произнесе в Москва реч, изпълнена с антизападна реторика, отговорът на Байдън бе, че свободният свят е по-сплотен отвсякога.

"Путин се сблъска с желязната воля на Америка и на другите народи, които отказват да приемат свят, управляван от страх и сила", каза Байдън. "Преди една година светът се подготвяше за падането на Киев. Мога да съобщя, че Киев е силен, горд и свободен", заяви той, след като вчера направи изненадващо посещение в украинската столица.

"Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но той все още се съмнява в нашата убеденост, съмнява се в нашата устойчивост, съмнява се в нашата продължаваща подкрепа за Украйна, съмнява се дали НАТО може да остане обединена. Но не бива да има никакво съмнение. Нашата подкрепа за Украйна няма да се разколебае. НАТО няма да бъде разделена и ние няма да се уморим", заяви Байдън. "Когато Русия нахлу, не само Украйна беше подложена на изпитание. Това стана изпитание целия свят."

В отговор на призивите на някои държавни лидери за спиране на военната помощ за Украйна с цел да се постигне мир (както настоява и българският президент Румен Радев), американсккият президент бе категоричен: "Автократите не могат да бъдат умиротворени с отстъпки. На тях трябва да се противопоставим". Той напомни, че повече от 50 държави изпращат помощи на Украйна. А по отношение на Русия те участват в най-строгия досега в света санкционен режим, който ще продължи.

Байдън се обърна и пряко към руснаците: "САЩ не искат разрушаване на Русия. Ние не сме ваши врагове. Достатъчно е Русия да се изтегли от Украйна, за да свърши войната".

Що се отнася до НАТО, президентът увери, че алиансът е "гранитно твърд" и никой не бива да се съмнява във валидността на чл. 5 от Североатлантическия договор за колективна отбрана. "Нападението срещу един, ще бъде нападение срещу всички съюзници", каза той.

Байдън завърши словото си с обръщение към света: "Няма по-сладка от думата свобода".

Последвайте ни и в google news бутон