Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън номинира нов най-висш военен в САЩ

Президентът предлага началник-щаба на ВВС ген. Чарлз К. Браун за мястото на Марк Мили

25 Май 2023
БГНЕС/ЕПА
Чарлз К. Браун

Американският президент Джо Байдън избра началник-щаба на военновъздушните сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун за най-висшия военен пост в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на Белият дом.

Агенцията отбелязва, че издигането на бившия пилот на изтребител става в момент на нарастващо напрежение в отношенията с Китай.

Очаква се Байдън да обяви официално решението си днес, каза висш представител, пожелал да запази анонимност.

Браун, чието дългоочаквано назначение трябва да бъде утвърдено от Сената, ще бъде едва вторият чернокож офицер, който става председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ след Колин Пауъл преди двадесет години.

Ако Русия хвърли силите, които е събрала близо до границата с Украйна, за да нахлуе в съседа си, то резултата ще бъде „ужасяващ“ и ще доведе до значителни жертви. Това заявява ген.

Тази стъпка следва назначението на Лойд Остин, който е първият чернокож министър на отбраната на САЩ - най-висшия цивилен пост в Пентагона.

Високопоставен служител от правителството на Байдън каза, че президентът е приел препоръката на Остин да избере Браун за поста, тъй като той "е наясно със  стратегическите предизвикателства, пред които са изправени САЩ по света". "Той помогна за подготвянето и осъществяването на въздушната кампания срещу групировката "Ислямска държава". Познава в дълбочина предизвикателствата, които поставя Китай. Добре запознат е с перспективите и способностите на нашите съюзници от НАТО, заяви служителят.

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще проведе на 26 април среща, посветена на Украйна, във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на Пентагона.

Браун се самоопределя като интроверт, чийто публичен образ рязко контрастира с личността на настоящия председател на Обединения комитет на началник-щабовете - словоохотливия армейски генерал Марк Мили.

Мандатът на Мили, който оглави комитета при управлението на Тръмп, но остана на поста и при Байдън, изтича през октомври, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата