Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американските сенатори се споразумяха за парите за Украйна

Все още не е ясно дали републиканците ще подкрепят законопроекта

05 Февр. 2024
www.c-span.org

Сенатът на САЩ представи двупартийно споразумение за $118 млрд. помощ за Израел, Украйна и сигурността на границите, съобщи CNBC.

Законопроектът предвижда $60,06 млрд. помощ за Украйна, $14,1 млрд. за Израел, $20,23 млрд. за подобряване на сигурността по границата със САЩ, $10 млрд. за хуманитарна помощ за Газа и Западния бряг. В него са включени и суми за отбранителни операции в Червено море и Тайван.

Основната разлика в този документ, в сравнение с обсъждания преди два месеца пакет, е увеличаването на средствата за гранична сигурност с $13 млрд.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че гласуването на законопроекта е насрочено за 7 февруари. "Знам, че огромното мнозинство от сенаторите искат да свършат това, но ще е необходимо двупартийно сътрудничество, за да напреднем бързо. Сенаторите трябва да заглушат шума на онези, които искат това споразумение да се провали заради собствените им политически цели", каза той.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл заяви, че републиканците не биха могли да получат по-добра сделка, но засега не е ясно дали законопроектът има 60 поддръжници, които ще са му необходими, за да премине първото процедурно гласуване в контролирания от демократите Сенат. 

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец) по-рано обяви пакета за "мъртъв при появата му". "Видях достатъчно. Този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и няма да се доближи до края на граничната катастрофа, създадена от президента. Както водещият преговарящ демократ обяви: Съгласно това законодателство "границата никога не се затваря". Ако този законопроект стигне до Камарата на представителите, той е мъртъв", зааяви Джонсън.

Джонсън обяви, че тази седмица Камарата ще гласува законопроект за помощ за Израел, като помощта за Украйна не е включена в него.

Ключови думи:

Украйна, пари, Сенат

Още по темата