Медия без
политическа реклама

Американски сенатор обясни пари в пликове с лоши спомени от Куба

26 Септ. 2023
Боб Менендес отказа да подаде оставка като председател на външната комисия на Конгреса
undefined
Боб Менендес отказа да подаде оставка като председател на външната комисия на Конгреса

Сенаторът от Демократическата партия в САЩ Боб Менендес категорично отхвърли обвиненията в корупция срещу него, като заяви, че откритите в дома му близо половин милион долара в брой са от личните му спестявания, а не от подкупи, и са били под ръка за спешни случаи, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. 

Отхвърляйки нарастващите призиви да подаде оставка, влиятелният председател на сенатската комисия по външни отношения заяви, че вярва, че ще бъде оправдан по обвиненията, че е получил пари в брой и златни кюлчета, за да помогне на свои бизнес партньори от Египет и Ню Джърси.

"Осъзнавам, че това ще бъде най-голямата битка досега, но както съм заявявал през целия този процес, твърдо вярвам, че когато бъдат представени всички факти, не само ще бъда оправдан, но и все още ще бъда старшият сенатор от Ню Джърси", заяви Менендес в кампуса на "Хъдсън каунти комюнити колидж" в Юниън Сити, където е израснал. Той не отговори на въпроси и не каза дали ще се кандидатира за преизбиране догодина.

По повод твърденията в обвинителния акт, разсекретен миналия петък, че властите са намерили в дома му пари в брой, натъпкани в пликове и дрехи, Менендес заяви, че това се дължи на страха на родителите му от конфискация на средствата от престоя им в Куба.

"Може да ви се стори старомодно, но това бяха парични средства, изтеглени от личната ми спестовна сметка възоснова на доходите, които съм получавал законно през тези 30 години", каза той.

Според обвинителния акт властите са открили около 10 плика с десетки хиляди долари в брой, върху които имало пръстови отпечатъци на един от другите обвиняеми по делото. Прокурорите казаха, че са открили повече от половин милион долара в брой в дома на Менендес в Ню Джърси и в сейфа на съпругата му, за които се твърди, че са получени от трима бизнесмени от Ню Джърси, търсещи помощта му. Открити са също златни кюлчета на стойност около 150 000 долара и луксозен кабриолет Mercedes Benz, подарен от един от бизнесмените от Ню Джърси, които също са обвинени. 

Менендес засегна и отношенията си с Египет, който играе централна роля в обвинителния акт срещу него, като намекна, че се е отнасял строго към страната заради задържането на американци и други "нарушения на човешките права".

Прокуратурата твърди, че той се е срещал с египетски военни и служители на разузнаването, предавал е непублична информация за служителите в посолството на САЩ в Кайро и е написал писмо от името на Египет, в което е помолил колегите си от Сената да разблокират помощ на стойност 300 милиона долара. Той не отговори директно на тези обвинения.

През 2015 г. Менендес беше разследван и обвинен за корупция, но процесът срещу него, почти приключил през 2017 г., беше анулиран поради липса на единодушна присъда от страна на съдебните заседатели.

Година след това министерството на правосъдието по време на президентството на републиканеца Доналд Тръмп поиска от съдия да се откаже от всички преследвания за корупция срещу Менендес. Той беше обвинен тогава, че е използвал длъжността си, за да защитава интересите на богат офталмолог, бизнесмен и донор от Флорида  - Саломон Мелген, в замяна на подаръци и финансиране на предизборната кампания.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боб Менендес, корупция

Още по темата