Медия без
политическа реклама

9 ирански ракети са ударили 2 израелски авиобази в неделя

ВВС на САЩ са свалили 80 ударни дрона по време на атаката

15 Апр. 2024Обновена
БГНЕС/ЕПА
Членовете на Съвета за сигурност на ООН се събираха за извънредно заседание в централата на ООН в Ню Йорк заради атаката на Иран по цели в Израел

Армията при поддръжка на бойни кораби от европейското командване на САЩ унищожиха в събота и неделя над 80 ударни дрона и не по-малко от 6 балистични ракети, изстреляни към Израел от Иран и Йемен, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM).

В неделя израелски официални лица съобщиха, че само Иран е изстрелял 185 безпилотни летателни апарата, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя към Израел. Тези данни показват, че основната линия на отбраната е била в организирана от израелското ПВО. 

ABC News съобщи по данни на високопоставени американски чиновници, че общо 9 ирански ракети са преминали системата на ПВО на Израел и са поразили цели на територията на страната. Поразени са две авиобази - 5 ракети са ударили авиобазата "Неватим", причинявайки щети на военно-транспортен самолет С-130 и пистата за излитане. 4 ирански балистични ракети са поразили авиобазата "Рамон" в Негев. 

Израел се връща към нормалния начин на живот след иранската атака. Училищата в страната ще бъдат отворени отново днес, след като бе наредено да бъдат затворени заради безпрецедентната въздушна атака на Иран през уикенда. Израел отново отвори въздушното си пространство. Премахната е забраната за събиране на големи групи хора на обществени места.

"Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага", заяви Джилад Ердан, представител на Израел, по време на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе тази нощ. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия. 

Израелският пратеник в ООН призова Съвета за сигурност да наложи всички възможни санкции срещу Иран след безпрецедентната атака на ислямската република срещу Израел.

"Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от военни удари по израелски военни цели с десетки ракети и дронове. Това бе направено в отговор на повтарящите се военни агресии на израелския режим, по-специално неговите въоръжени атаки на 1 април 2024 г. срещу ирански дипломатически помещения, в нарушение на член 2 (4) от Устава на ООН. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

Операцията на Иран беше изцяло в упражняването правото на Иран на самоотбрана, както е посочено в член 51 от Хартата на ООН и признато от международното право. Това приключило действие беше необходимо и пропорционално, заяви Иравани.

Съединените щати не се стремят към ескалация, каза заместник-посланикът на Съединените щати Робърт Ууд. Те призоваха Съвета за сигурност да осъди атаката на Иран срещу Израел от събота. Ууд повтори думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който призова за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на напрежението. "Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално", заяви Иравани в ООН", отвърна иранският представител.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че "Близкият изток е на ръба, а хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт".

 

В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове, а след това и балистични ракети към Израел. Това е първото директно нападение на Иран срещу Израел. То трая около 7 часа.

БРИТАНСКАТА ПОМОЩ Е ДОШЛА И ОТ РУМЪНИЯ

Част от самолетите на британските ВВС, които помогнаха за неутрализиране на изстреляните към Израел дронове, са излетели от базата в Констанца, Румъния, съобщи БТА, с позоваване на местната ТВ "Диджи 24".

Въпросните шест изтребителя "Юрофайтър" (Eurofighter Typhoon) пристигнаха съвсем скоро - на 25 март, в румънската военновъздушна база „Михаил Когълничану“ край Констанца. Тяхната задача е да изпълняват мисии по засилена въздушна полиция под командването на НАТО в продължение на 4 месеца

Ключови думи:

Иран, Израел

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?