Quantcast

Медия без
политическа реклама

680 души са арестувани на протестите в Лондон

Днес има безредици и във Франция, полицията задържа над 130 демонстранти

12 Септ. 2020Обновена
БГНЕС/ЕПА

Лондонската полиция е задържала през последните десет дни 680 души, участвали в протестите на екологичното движение "Бунт срещу унищожението". 
Полицията уточни, че повод за арестите са блокиране на пътното движение, повреждане на собственост и нарушаване на обществения ред.
Групата, бореща се срещу климатичните промени, известна и с инициалите XR, организира поредица от протести в Лондон и други градове, с искане правителството да подкрепи законопроект за спешни климатични и екологични мерки, припомня БНР. Активисти окупираха мостове и пътища, блокираха вестникарски печатници и протестираха на няколко летища и пред офисите на компании, свързвани с изкопаеми горива.
Във вторник пред висши офицери от полицията вътрешният министър Прити Пател определи активистите като "престъпници", които използват "партизанска тактика".

Градусът на социалното напрежение е висок и във Франция. Протестите на "жълтите жилетки" избухват периодично. Днес също има демонстрации, а в резултат бяха арестувани над 130 души, основно радикални демонстранти. Групата им се опита да се отклони от трасето на разрешеното шествие и се запъти към "Шанз-Елизе". Там обаче демонстрациите са забранени и полицията ги спря със сълзотворен газ. Бунтовете на площад "Авеню" продължават и в момента, демонстрантите са превърнали контейнери в барикади. Иначе същинското шествие преминава спокойно.

Още по темата