Quantcast
50 германци с бухалки тръгнаха към полската граница | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

50 германци с бухалки тръгнаха към полската граница

9 612

50 крайнодесни доброволци, въоръжени с лютив спрей, щикове, мачете и бухалки били спрени от германската полиция малко преди границата с Полша, съобщиха световните агенции. Групата се отправила към браздата за да не позволи на мигранти да влязат в страната. Властите са иззели оръжията на хората от групата и са ги принудили да напуснат района на граничния град Гюбен.

По-рано няколко десетки местни жители проведоха бдение в знак на протест срещу доброволните екстремистки патрули. Германските власти разположиха допълнителни 800 полицаи по границата с Полша, за да контролират мигрантския поток от Беларус към ЕС. 

Около 5700 човека са влезли незаконно в Германия от Полша от началото на тази година, сочат данни на германското министерство на вътрешните работи. Миналата седмица германският вътрешен министър писа до полския си колега Мариуш Камински с предложение за съвместни патрули по общата граница на фона на засилващия се миграционен натиск. Полша ще окаже "пълна подкрепа" на такива мерки, му отговори Камински.

В същото време германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер нарече "легитимно" желанието на страни от Европейския съюз да защитават границите си на фона на масовия наплив на мигранти, предаде Франс прес. Агенцията припомня, че вътрешните министри на 12 държави от ЕС - България, Австрия, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия поискаха в писмо до ЕК тя да финансира строителство на гранични огради.

Ключови думи:

Германия, Полша, мигранти

Още

Германия изолира неваксинираните

02.12.2021

5716
Съдът на ЕС изправи България пред заплаха да ѝ секнат еврофондовете
Полша вика военния аташе на Беларус заради стрелба по границата

01.12.2021

794