Медия без
политическа реклама

"Яйцето" в СУ вече е модерен изследователски център

Той е реновиран от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ"

"Добре дошли в "Яйцето" - оттук нататък на среща с духовността" - с тези думи от СУ откриха тържествено обновеното пространство
Илияна Димитрова
"Добре дошли в "Яйцето" - оттук нататък на среща с духовността" - с тези думи от СУ откриха тържествено обновеното пространство

След близо 20 г. емблематичният ресторант "Яйцето" в Ректората на Софийския университет днес отново отвори врати - обновен и превърнал се в модерен конферентно-изследователски център. Тържественото събитие бе открито от проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ и ръководител на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който превръща популярното място в център, посветен на опазването на богатата култура и наследство на България. Гост на откриването бе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Проф. Илчев разказа, че през годините "Яйцето" е имало различни функции - било е физкултурен салон, хранилище за книги, изискано заведение само за избрани от ръководството, както и обикновен стол/ресторант за преподаватели и студенти. Той обаче не е привличал с кулинарните си специалитети или питиета, а с клиентелата си - професори и доценти са водили там интелектуални битки, спорили са, дебатирали са, критикували са системата. "Мястото стана знаково за академичната свобода и инакомислието. Не е сериозно да кажем, че "Яйцето" свали системата, въпреки че на масите му бяха част от хората, които разбъркаха политическия омлет", добави още той.

Поради липсата на средства за ремонт пространството дълги години стои затворено. Преди няколко години то получава нов шанс за живот - в лицето на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който го обновява и превръща в модерен изследователски център. Въпросният център е един от 4-те центъра за върхови постижения, финансиран по оперативна програма "Наука и образование" преди 5-6 години. Бюджетът му бе 30 млн. лв., като освен СУ, който е водещ, в изпълнението му участваха още 4 висши училища - УНСС, НСА, ТУ-София и Великотърновският университет, 6 института на БАН, Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Една от заложените идеи в програмата на центъра бе именно пълното преустройство на "Яйцето" в Ректората.

Сега "Яйцето" разполага с голяма конферентна зала за около 120 души със съвременна апаратура, която е най-модерната в СУ. Към нея има и втора зала - за около 30 души. Изградени са и лаборатории - 19 на брой, с каквито досега Университетът не е разполагал. "Една от тях е лабораторията за реставрация и консервация на културни паметници", обясни проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра. Тя приветства гостите във възкръсналото "Яйце", което, по думите й, оттук нататък ще дава възможност за "среща с духовността".

В новите зали ще се организират конференции, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги - не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". "Яйцето ще е отворено за всички колеги, които искат да проведат своите инициативи", обеща проф. Илчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата