Quantcast
Вместо медсестри в детските ясли ще работят и педагози | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Вместо медсестри в детските ясли ще работят и педагози

Те трябва да са минали през обучение по ранно детско развитие и първа помощ
2 315
 Илияна Кирилова
Изискването педагозите да са минали през допълнително обучение ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Освен медицински сестри в детските ясли ще могат да работят и педагози, но след предварително обучение по ранно детско развитие. Това става ясно от съобщение на здравния министър Асена Сербезова относно промените в наредба 26, свързани с персонала в детските ясли. 

Родители от Инициативния комитет "За качествена и иновативна образователна система отдавна призовават за промени в остарялата Наредба 26, която да премахне условието за децата в яслите да се грижи задължително по една медицинска сестра на смяна. (Педагог е задължителен също, но на 60 деца е само един). Според тях няма логика за здрави деца да се грижат медицински сестри, които освен това са недостатъчно у нас, а по яслите те са предимно в пенсионна възраст. Затова настояваха обхватът на лицата, работещи в яслите, да се разшири и с други специалисти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за раннно детско развитие.

От ведомството на министър Асена Сербезова предложиха подобни промени, добавяйки към медсестрите още лекарските асистенти и фелдшерите - стъпка, която се определи за недостатъчна, тъй като и фелдшерите у нас са в дефицит, а и мнозинството им е над 58 г.

Наскоро от МЗ съобщиха, че в хода на обществените консултации по промените в наредбата са постъпили множество предложения, които обаче са коренно противоположни, а понякога и взаимно изключващи се. По тази причина на 15 юни се е провела работна среща с представители на Националното сдружение на общините и министерствата на образованието и на здравеопазването. В хода на срещата е било постигнато компромисно решение - според него децата в детските ясли ще могат да се гледат от "най-малко един медицински специалист и една детегледачка".

"Допълнително ще бъде регламентирано, че при невъзможност да се осигурят достатъчно медицински специалисти, на незаетите места ще може да се назначат педагози, които трябва да са преминали обучение по ранно детско развитие, комплексна промоция на здравето и първа помощ по утвърдена от министъра на здравеопазването програма. Това изискване ще бъде прилагано от 01.01.2023 г., като по този начин ще се създаде възможност да не се допусне закриването на яслени групи, поради липсата на медицински специалисти, а от друга да не се допусне влошаване качеството на предлаганата грижа за децата от 0-3 годишна възраст", казва в свое съобщение проф. Сербезова.

Родители са на мнение, че добавянето на педгозите е добра стъпка, макар че и тя едва ли ще реши докрай проблема. Някои изразяват съмнения във въпросните обучения, които могат да се окажат проформа, но да забавят навлизането на педагози в яслените групи. Не е ясно и дали желаещите ще бъдат обучени до началото на 2023 г. 

"35 дни след края на общественото обсъждане обобщена справка с приети и неприети предложения няма", негодуват още родители. "Кога и медицинските специалистите ще минат такъв курс за ранно детско равитие?", питат те. Някои смятат, че педагози и медсестри за една и съща работа ще получават различно заплащане, което може да доведе до напускане на медицинските специалисти.

 

 

 

Още

Революция: Завършващите право ще държат единни държавни изпити

23.05.2022

3039
Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично
Синдикат иска 5-10 г. управленски стаж за училищните директори