Медия без
политическа реклама

Учители заплашват да напуснат, ако обучението не премине онлайн

Близо 80% от преподавателите настояват за временно преустановяване на присъствените часове в цялата страна, показва анкета на синдикат "Образование"

11 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

С вземане на отпуски и подаване на молби за напускане заплашиха учители в изявление пред Българското национално радио, ако не бъде изпълнено искането им всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на календарната година като мярка срещу разпространението на Covid-19 в училищата. Днес с призив за преустановяване на присъственото обучение в цялата страна излязоха и от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", според чието проучване 80% от учителите искат временно превключване към онлайн обучение.

Педагозите, обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни Covid тестове и обединени във фейсбук групата "Учители за безопасно образование", определиха като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения. "Масово колегите имат идея да напуснат системата, а това ще означава не присъствено, ами никакво обучение", предупреди Лилия Стоянова, учител по информатика в Трета природоматематическа гимназия във Варна.

Тя определи като неефективна анонсираната от здравния министър мярка - всички ученици в училища с над 20% заболеваемост да преминат към дистанционно обучение от четвъртък: "Да чакаме 20% доказано, симптомно болни, след като няма масово тестване, това не е решение. Ще чакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната. На всички е ясно повечето деца, особено по-малките, боледуват безсимптомно или с много леки симптоми, но те реално пренасят болестта и заразяват".

Критики в учителските среди има и към дадената от просветния министър възможност педагогическите съвети да задължават учениците да носят маски и в час, защото учениците използват маските често неправилно и така се губи ефектът от тях и защото не отчитат сериозността на проблема, особено най-малките от 1-ви до 4-ти клас. "Всеки ден аз лично виждам как маски се захвърлят, маски има по пода, има под брадичката, дезинфектанти не се вземат. Децата трудно спазват каквито и да било мерки. Аз съм г-н Петров и преподавам по биология и здравно образование и по физическо възпитание и спорт в столично училище", каза друг учител.

По тези причини педагозите настояват за "преминаване към дистанционна форма на обучение, поне до края на 2020 г., след което вече плавно преминаване в присъствена форма при доста стриктно спазване на противоепидемичните мерки".

"От месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване и в образователната система е по-скоро аварийно. В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят", коментираха в своя позиция и от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според тях изискването решението за превключване към дистанционен режим да се съгласува с родителите не е ефективна и справедлива мярка. "Над 70% от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители?", питат от профсъюза. И отговарят - 79.4% от анкетираните от тях педагогически специалисти - учители и директори (общо 4270 отговорили) - са заявили, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76.8% са посочили, че училищната среда е опасна за работа. А посочените за това аргументите са - в момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори, много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици, много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

При изследването се установило, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

"При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори", заключават от синдиката.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата