Медия без
политическа реклама

Училищата и градините остават затворени до 12 април

Директори поискаха отмяна на НВО в 4-и и 10-и клас

26 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Училищата и детските градини и ясли остават затворени до 12 април. Образователната система очакваше заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за удължаване на противоепидемичните мерки, която днес стана факт.

Директорите на училища бяха предупредени още преди дни с писмо на просветния министър Красимир Вълчев, че неприсъствената форма на обучение най-вероятно ще продължи до 13 април. 

Още не е ясно как и кога ще започнат да функционират защитени градини, както обяви преди дни социалният министър Деница Сачева. Идеята е те да поемат децата на служители, които са на първа линия в борбата с коронавируса - лекари, полицаи, военни, както и на заетите в сектори като банки, куриерски фирми и др., които продължават да работят. 

Междувременно от Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха МОН да отмени само за тази година националното външно оценяване за 4-и и 10-и клас, а при провеждането на НВО в 7-и клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал изучаван през първи учебен срок. Досега позицията на МОН бе, че изпитите ще бъдат съобразени с усвоения от учениците учебен материал, като уроци, които не са взети, няма да бъдат включени в тестовете.

По-рано днес просветният министър потвърди пред Нова телевизия, че нулева година няма да има, тъй като 60% от учебния материал вече е взет. "Дистанционното обучение ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива. Ако се наложи, много бързо ще се адаптираме за промяна на датите за изпитите", заяви той. Според неговите прогнози ако училищата останат затворени до 13-и или до 20-ти април, няма да се наложи отлагане на датите за изпитите. Ако продължат и след това да са затворени, по думите му "не е невъзможно отлагане“.

Според Вълчев ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. „В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“, посочи Вълчев.

Със или без дистанционното обучение 20% от учениците в България не ходят редовно на училище, коментира още Вълчев. Става дума за ученици, за чийто родители образованието не е особена ценност. По думите му в сегашната извънредна ситуация за тях продължават да се полагат големи усилия - учители дават задания по телефона, медиатори разнасят копирани материали по домовете, които след това трябва да се върнат попълнени и т.н.

Министър Вълчев за пореден път похвали системата, че за 3 дни е успяла да започне с дистанционно обучение. Според него то е стартирало успешно, въпреки че има още възможности за подобряване, като само 10% от учениците не са обхванати в тази форма на обучение в електронна среда поради липса на компютри. За тях ще се предприемат индивидуални решения - например да отучват през уикендите или през юни, както и ще се пренасочат средства от проект "Подкрепа за успех" по оперативна програма "Наука и образование".За момента оценки от дистанционното обучение не се пишат. От думите на министъра се разбра, че учителите трябва да отбелязват активността и ангажираността на учениците - например колко проекта са изработили, което ще се отрази впоследствие на техните оценки. "Ако се възстановят присъствените занятия поне за две седмици, ще имат достатъчно време учителите да оценят и оформят успеха", смята той.

 

ПРОУЧВАНЕ

В дистанционно обучение участват 84.57% от учениците, а не участват 15.43% от тях. Това показва национално проучване в 410 училища в цялата страна, проведено през периода 22-25 март 2020 година, съобщи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов във фейсбук. Според изследването в 97.3% от училищата се прилагат различни форми на дистанционно обучение и само в 2.7% от тях не се прилагат такива.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата