Медия без
политическа реклама

След Бургас и Шумен обяви грипна епидемия

Ако обстановката се усложни, ще се обсъди възможността за дистанционни уроци

12 Яну. 2023Обновена
В момента не се налага грипна вакация за учениците в национален мащаб, заяви здравният министър
Илияна Кирилова
В момента не се налага грипна вакация за учениците в национален мащаб, заяви здравният министър

След Бургас и Шумен обяви грипна епидемия в сряда вечерта. От 13 до 18 януари се преустановяват присъствените учебни занятия в училищата на територията на шуменската община, както и плановите консултации за бременни жени и деца и задължителните имунизации, съобщиха от областния щаб.

Щабът е разпоредил да се ограничи провеждането на мероприятия с масов характер, както и посещенията на външни хора в затворени колективи до 18 януари.

В Бургас по време на грипната епидемия за периода 12-17 януари учениците няма да учат онлайн, както бе първоначално съобщено и както поискаха местните здравни власти, а ще излязат в истинска ваканция. Това съобщи днес служебният просветен министър проф. Сашо Пенов, който заедно с колегата си от здравното министерство проф. Асен Меджидиев даде кратък брифинг след редовното заседание на кабинета.

"В момента не се налага грипна ваканция в национален мащаб. Здравните власти се справят със ситуацията, следи се по области", заяви проф. Меджидиев. По думите му тъй като в момента няма пик на грипната епидемия, той по-скоро се очаква след 10-15 дни, решението им е да се взимат мерки по съответните области, а не в национален мащаб. "Съвместно с министерство на образованието взехме това решение да се пусне краткосрочна ваканция за област Бургас, което беше мнението и на местните власти", обясни той.

Във вторник РЗИ-Бургас издаде заповед за обявяване на грипна епидемия в областта за периода 12-17 януари, като през това време се преустанови присъствената форма на обучение за учениците и те минат на онлайн обучение. Здравните власти обаче са отговорни за затваряне на училищата, докато за формата на обучение думата има образователното ведомство. В сряда проф. Пенов цитира чл. 105 от училищния закон, който му дава право да прецени как да процедира - дали по време на обявените неучебни дни да се учи дистанционно, или не. "Моето решение е тези 4 дни да се обявяват за неучебни без обучение в електронна среда (работни са само 12, 13, 16 и 17 януари, 14 и 15 са събота и неделя - бел. ред.). Четири дни няма да повлияят сериозно на преподаването на учебните предмети. Ако се усложни обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, ще обсъдим възможностите за обучение в електронна среда", заяви той.

Проф. Пенов обясни, че това ще е принципът, който ще следва и за другите области, ако това се наложи - първата стъпка ще е да обяви определен брой дни за неучебни без онлайн обучение, а втората - провеждане на обучение в електронна среда, при осигурена възможност за това в училището.

Министър Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора като кина, молове и др. и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

 

Под върха

"Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика. Ако сега бъде обявена такава, те ще се върнат в клас точно, когато циркулира масово вирусът и ще се разболеят отново". Това коментира пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й тази година грипът е дошъл доста по-рано, а в момента сме под върха на вълната. "Първите грипни вируси обикновено доказваме края на декември, а сега още в края на ноември. Имунитетът на обществото падна, защото предишните 2 години бяха почти нулеви за грип", коментира тя.

 

Затворено

Основно училище "Хр. Ботев" в община Аврен е затворено със заповед на РЗИ- Варна, съобщи за Радио Варна Ирена Радева, началник на РУО. Причината е високата заболеваемост в учебното заведение, която достига до 47%от учениците. Останалите шест училища в населените места в района работят нормално. 

 

Във Варна - на училище!

РЗИ - Варна заседава за ситуацията в града в четвъртък следобед. Новината след съвещанието е, че засега няма да се излиза в грипна ваканция. Децата ще продължат да ходят на училище. Не е достигнато нужното ниво на заболеваемостта за затваряне. В момента то е 195/10 000. По всяка вероятност ваканция във Варна ще има към края на януари. 

 

Заради скока на заболели от остри респираторни заболявания и грип в Бургаска област се обявява грипна епидемия от 12 януари, реши днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата