Медия без
политическа реклама

Бургас първи обяви грипна епидемия

Учениците няма да излизат във ваканция, а ще учат онлайн от 12 до 17 януари

10 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Учениците в Бургас минават на онлайн обучение от 12 до 17 януари

Заради скока на заболели от остри респираторни заболявания и грип в Бургаска област се обявява грипна епидемия от 12 януари, реши днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител.

За последните 7 дни в Бургас регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и грип са 426 на 20 000 жители, посочи кметът на града димитър Николов. По думите му, по данни на РЗИ най-много са заболелите във възрастова група - 5-14 г., следват тези от 0 до 4 г., 15-29 г., а най-малко са между 30 и 64 г. По данни на РУО, към днешна дата отсъстващите ученици в Бургас са 17%, а отсъстващите учители - 6.1%. В детските градини заради болест отсъстват близо 35% от децата.

Регионалният щаб е взел решения за преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведения да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Учениците обаче няма да излизат във ваканция. Присъствените учебни занятия за тях се преустановяват и се преминава в неприсъствена форма на обучение в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари. Кризисният щаб ще заседава отново на 17 януари. 

"Ще предложим на министерствата на образованието и здравеопазването преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата от 12 януари до 17 януари, включително. Важно е да не се прекъсва учебният процес в края на срока, затова обучението ще продължи онлайн. Имаше различни мнения, но за мен най-важно е здравето! Процентите на заболелите всеки ден се вдигат и не можем да си позволим да не се вземат мерки", коментира още Николов.

Само преди ден директори поискаха при увеличаване на заболяемостта от грип да се минава към реална грипна ваканция, а не към онлайн обучение. Според тях въпросното дистанционно обучение в случай на грипна епидемия няма да е ефективно, защото масово няма да има кой да преподава и да учи. От МОН вчера се оправдаха, че не са получавали данни от РЗИ-тата за повишена заболяемост, нито имат искане за обявяване на неучебни дни.

 

Заболяемостта в страната расте - да се готви Пазарджик 

"Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте бързо. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия. За разлика от други години, този път грипната вълна започва от изток, а не от големите градове", заяви на брифинг главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите расте броят на заболелите в Пазарджик, където утре е възможно да се обяви грипна епидемия, както и във Варна, Ловеч, Габрово, Шумен. Данните в София са сравнително ниски и макар да има повишаване, то е далеч от епидемични нива, посочи той.

"Грипът е много динамичен. Това, че е започнал в един регион, означава, че е начало на вълната, която в кратки срокове, вероятно до две седмици, ще се разпространи и в другите части на страната. Разбира се, не едновременно, рядко се е случвало да обявим национална епидемия. Ако стане, ще го обявим", коментира Кунчев. По отношение на онлайн обучението той заяви, че едва ли дете с 38 градуса ще се включи изобщо в тази форма, но все пак решението за това е в ръцете на регионалните управления по образованието. 

 

Грип В

Първи случай на грип тип В е засечен у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Положителният резултат за грипен вирус тип В - B/Victoria е доказан на 9 януари. Пациентът е 15-годишно момче от София, който е бил хоспитализиран с леки симптоми. "Тип B рядко има капацитетът да е водещ и да предизвиква епидемия", каза още главният здравен държавен инспектор. По думите му има паралелна циркулация на гриповете "Виктория" и "Дарвин". 10 области на страната (София, Разград, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик) са с доказани случаи на грип тип А.

 

Директори на училища настояват за грипна ваканция при достигане на 30% заболели ученици в дадена община, а не за преминаване в този случай към онлайн обучение.

 

Ключови думи:

епидемия, грипна, Бургас

Още по темата