Медия без
политическа реклама

Директори опипват почвата за грипна ваканция в училищата

Засега няма искане от здравните власти за неприсъствено обучение, коментират от МОН

Заболяемостта от грип при учениците расте
Илияна Кирилова
Заболяемостта от грип при учениците расте

Директори на училища настояват за грипна ваканция при достигане на 30% заболели ученици в дадена община, а не за преминаване в този случай към онлайн обучение. Това става ясно от пост във "Фейсбук" на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов.

"Правилният вариант при повишена грипна заболеваемост на деца и ученици е обявяване на ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Тя е по-добрата форма при наближаващия ни пик на грипа, за който обществото да се подготви. Онлайн обучение НЕ е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици при отсъствието им за лечение. Това би довело до още по-силно дискредитиране на онлайн обучението, заради отсъствие на учители и ученици", коментира той.

В момента такива са и правилата - районните здравни инспекции наблюдават броя на заболелите ученици по общини и области и при достигане на 30% отсъстващи по здравословни причини предлагат на просветния министър да обяви определен брой извънредни неучебни дни (макар 30-те процента да не са стриктно записани никъде). По време на ковид пандемията в училищния закон бе дадена възможност за въвеждане на онлайн обучение за дните, когато "поради извънредни обстоятелства присъственият образователен процес в училището е преустановен". Вероятно такова е и притеснението на някои директори - да не би да се учи онлайн от вкъщи при масово болни деца и учители, което според тях няма да е ефективно, вместо да се обяви грипна ваканция, в която не се учи. 

Стаматов дава пример със собственото си училище - 119 СУ, в което заболяемостта лека-полека се покачва. На 5 януари там са отсъствали 194 ученици, което е 13% от всички. Ден по-късно отсъстващите са се увеличили до 264 души, или 17% от всички ученици. "Трябва ни бърза нагласа и подготовка! Грипът наближава! Най-доброто за по-бързо преодоляване на пика му е с временна 5-10-дневна ваканция, с наваксване на пропуснатия материал след това и преструктуриране на теми, не с отучване", смята Стаматов. Според него дистанционният формат на учене е уместен само при продължително прекъсване на учебния процес - при продължителни ниски температури, при много сняг и др. 

"Към момента нямаме официален акт на органите на министерството на здравеопазването, който да изисква от нас предприемане на действия, свързани с евентуално неприсъствено обучение в училищата с оглед епидемична ситуация по повод очакващия се евентуален грип", коментира служебният просветен министър проф. Сашо Пенов. "МОН има опит в организирането на учебния процес по време на такива ситуации, където се налага по друг начин да се организира учебният процес според това каква е епидемичната обстановка. Има съответните законови и подзаконови разпоредби, които уреждат тази дейност и едва когато бъдем сезирани от компетентните органи, и дай Боже да не се случва, за това, че се налага предприемане на такива мерки, ние своевременно ще се организираме така, че да не бъдат нито родителите, нито децата, учителите и директорите изненадани от това как ще протече учебният процес", каза още той. По думите му желанието на МОН е за ограничаване до минимум на възможностите за неприсъствено обучение, но от тях така и не се разбра дали МОН ще обяви онлайн обучение, ако здравните власти например поискат грипна ваканция за по-дълго време. 

 

Разминаване

"Директорите имат правомощия. Ако една или няколко паралелки в едно училище са с много заболели деца, директорът може да се обърне към РЗИ и да преустанови със своя заповед присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено", обясниха от МОН. "Тази възможност съществуваше по време на ковид пандемията. Сега нямаме такава възможност", посочи Стаматов.

 

Още по темата