Медия без
политическа реклама

Рестартът на детските градини тръгна спокойно

14% от децата в София са отишли днес на забавачка, показват данни на Столична община

26 Май 2020Обновена
Илияна Кирилова

Не без притеснения и с големи емоции започна голямото завръщане в детските градини. На места дългата принудителна ваканция си каза думата и някои деца посрещнаха със сълзи на очи госпожите в детските градини, маскирани с шлемове, ръкавици и маски. На повече места обаче обстановката бе спокойна, а родителите бяха сравнително доволни от организацията и благодарни, че най-накрая могат да започнат работа. 14% от децата в София са се върнали в градините, показват данни на Столичната община.

Като цяло градините, които отвориха днес, са спазвали предписаните мерки от МОН - учителите и възпитателите са били с маски, посрещането на децата е било добре организирано, измервани са били температурите им, родители не са били допускани в сградите, имало е дезинфекциращи препарати и т.н., показва проверка на "Сега" сред родители и в социалните мрежи.

"Имаше добра организация. Движението в двора беше еднопосочно. Всяка група има отделен вход. Родителите не влизаме вътре. Предаваме декларацията, плюс измерваме и пишем каква е температурата на детето (с личен термометър). Пантофите в плик, а обувките остават отвън. Бързо става, нямаше струпване. Бяха сложили балони в двора да се радват децата, за някои сигурно ще бъде стресиращо след такава пауза, и звучаха детски песнички", разказа доволна майка в социалните мрежи. Друга също сподели, че в тяхната ясла всяка група е имала отделен вход за водене и вземане на децата. "Бяха нарисувани и стрелки за улеснение на заплеси като мен. Госпожата взе детето с раничката и го сложи на диванчето да го преобуе. Извика и сестрата да му измери температурата, и ни отпрати. Нямаше драма", свидетелства тя. "На входа преглед, после през двора в групата. Организирано и приятно", казва трета. Четвърта признава, че е останала приятно изненадана от включването и на директорката, която също посрещала децата.

"Лошото е само, че са прибрани всички играчки, вали и няма да се излиза... Какво ще правят милите", питаше се една от майките. Родител на дете със специални образователни потребности обаче разказа, че децата са били навън през цялото време преди обяд, каквито са разписанията. Тя е заварила детето си мокро, с посинели от студ ръце и уста.

Част от критиките около рестарта на градините бяха именно около прекомерната според някои дезинфекция на помещенията, която според доста родители е вредна за здравето и може да доведе до алергия на децата.

"Крайно време е да вземем под внимание прекомерното химизиране с цел дезинфекциране в детските градини. Буквално ще си отровим децата от препарати, какви ли не алергии и обриви тепърва ни очакват... Аз като родител на 3-годишно дете, посещаващо детска градина и като дъщеря на помощник-възпитател в детска градина съм изключително притеснена от това прекалено дезинфекциране. Масово се използва калциев хипохлорит или така нар. хлорна вар и отделно белина, персоналът в градините е задължен буквално да хлорира ежедневно многократно - не можете да си представите с колко хлор ще се надишат децата и персонала", казва родител.

Друг се обръща към Столичната община с въпрос защо не закупят от новите нанотехнологии за дезинфекция, които правели микрофилм, унищожаващ всякакъв вид бактерии от 1 до 4 г. "За какви нанотехнологии и прочие да говорим като все още всеки родител носи тоалетна хартия, веро, мокри и сухи салфетки в градината, защото такива елементарни консумативи обикновено липсват в държавните градини!? Прекомерното дезинфекциране няма да доведе до нищо полезно и добро за децата, напротив. Заявявам го най-отговорно, нужна е само елементарна хигиена ежедневно, не безумно количество тежки химикали, използвани рано сутрин преди да дойдат децата, докато играят навън, докато спят и т.н.", опонира майка. Според указанията на МОН дезинфекцията трябва да се извършва именно в отсъствие на децата в дадени помещения.

По данни на Столичната община в първия ден на отварянето на детските градини в София 6348 деца са били заведени на детска градина, а други 489 деца са били в самостоятелните детски ясли. Това прави около 14% от всички деца, които посещават детски градини и под 25 % от децата, които посещават самостоятелните ясли, съобщиха от пресцентъра на Столична община, припомняйки, че двойно повече родители бяха изразили желание в анкетите да ползват услугите на детските градини и ясли.  

От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време на навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Не липсваха и куриозни разкази за недотам спокойни завръщания в детските градини. Ето описанието на една от майките: "Иде редът на Дамян, той влиза и вижда медицинската сестра, опакована с маска, шлем и ръкавици, а лицето ѝ блещи зловещо “Айдееее, мойто момче!!!”. Вади термометър и го насочва към главата му. Дамян започва да реве като заклан. “Това е заради вируса, маме!!! Затова всички са с маски, нали говорихме...” изказвам се неадекватно аз и той вече реве неутешимо, убеден, че отива при вируса. Аз се втурвам да го спасявам, но охраната по маска ми препречва пътя и виква: “Не можете да влезете!!” Аз се опитвам да се отдръпна, но краката ми са сковани от ужас и майчина обич. Поглеждам надолу и виждам, че реално съм затънала в някаква гигантска гъба за миене на чинии, напоена с пяна и са образували вакуум. “Какво е това??” изпищявам. “За дезинфекция, госпожо” ми казва охраната. През това време на самия вход са дошли всички учителки няколко родители и деца и са се скупчили без всякаква мярка, блъскат се един в друг и никой не се дезинфекцира адекватно. Всяка учителка успокоява дете, обяснява на малоумен родител, показва къде да се разпишем, какви шишета вода да носим. Всички сме като лалугери и гледаме объркано. Дамян се успокоява, след като учителката му дава да скача върху гъбата и поемат нагоре. Аз си тръгвам с треперещи крака и си мисля за всички пари за терапевт, които ще дам след години за детето".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

детска градина, ясла, деца

Още по темата