Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проф. Герджиков не бе преизбран за шеф на ректорите

"Това е шамар за политиката на МОН", смятат универстетски преподаватели, които обявиха стачна готовност

БГНЕС
Проф. Герджиков бе един от кандидатите за президент на България през 2021 г.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков не е бил преизбран за председател на Съвета на ректорите. Той се бореше за втори мандат, но един глас не му е достигнал, за да остане начело на организацията за още 2 години, научи "Сега".

В момента се провежда заседание на Съвета на ректорите, като домакин е Икономическият университет във Варна. От общо 48 университета, държавни и частни, които са присъствали на заседанието, проф. Герджиков е трябвало да получи гласовете на 25 от тях, за да остане на поста си. След тайно гласуване обаче бюлетините "за" са били само 24. 11 от тях са били "против", 11 са били бели бюлетини и 2 - невалидни, което означава, че 24 от вузовете са гласували "против".

Проф. Герджиков подкрепя голяма част от идеите на просветния министър акад. Николай Денков за въвеждане на нови правила за атестация на университетските преподаватели и нови минимални изисквания за академично израстване, които обаче масово се оспорват от висшите училища. Според наблюдатели това може да е сред причините той да не бъде избран за втори мандат от колегите си. 

Ректор на университет коментира пред "Сега", че това е "шамар" за политиката, която МОН води в момента. "От трибуната проф. Герджиков ни убеждаваше, че няма проблем да се промени чл. 57 от закона за висшето образование", възмущава се той. Според въпросния текст университетите уреждат сами правилата за атестация на академичния си състав в своите вътрешни правилници. Сега обаче се предлага нова методика за атестация, която да е национална за всички държавни вузове, и то с решение на МС, а не чрез промяна в закона, каквато според юристи е нужна. Особено остра е съпротивата на гилдията срещу условието висшите училища да получат обещаните 20 млн. лв., но при условие, че въведат новата методика на МС в своите правилници. Според юристи това е пряка намеса в академичната автономия, с която се ползват висшите училища. 

Министър Денков обаче коментира, че Народното събрание може да определи границата на тази автономия. В интервю за "Сега" той също е споделял, че няма как университетите да имат пълна свобода. Според него е редно щом държавата е длъжна да дава средства на висшите училища, да има и съответните механизми за контрол. По думите му срещу промените в момента се изказват предимно тези вузове, в които 70% от преподавателите в някои университети не отговарят на минималните наукометрични показатели за заемане на академична длъжност. Идеята на новите правила за атестация е да гарантират, че веднъж станал професор, ученият няма да спре да се развива и ще поддържа същата интензивност на научната си работа. 

Повече за възраженията на вузовете може да прочете тук:

Просветният министър акад. Николай Денков хвърли поредна бомба във висшето образование. Предложените от него проекти на нова методика за атестиране на преподавателите и завишени минимални изисквания за академично израстване буквално подлудиха гилдията.

Избори за нов председател на Съвета на ректорите трябва да се проведат след 21 дни. Към момента не е ясно дали тогава ще има нови кандидатури и кои ще са те. Възможно е проф. Герджиков да се кандидатира отново.

 

В ГОТОВНОСТ ЗА ПРОТЕСТ

Докато тече Съвет на ректорите, преподаватели обявиха стачна готовност, ако се атакува академичната автономия. "Констатираме, че диалогът с МОН е нарушен, работните групи, които се твърди, че са изработили критериите за академично израстване и атестиране, са осъществили дейността си чисто формално. В системата зрее огромно напрежение и нямаме никакъв друг изход при бездействието на Съвета на ректорите, който е превърнат в придатък на МОН, да запазим сами академичната автономия. Тя е фундамент и гаранция, на основа на който работи системата, и е извоювана именно със стачки на улицата и окупация на университетите в началото на Прехода", съобщиха предапователите, сред които проф. Веско Панов, проф. Иво Христов, проф. Нина Дюлгерова, доц. Николай Цонков, доц. Николай Проданов, доц. Милен Михов, адв. Калин Костов.

"Заявяваме, че всеки опит между първо и второ четене на законопроекта за изменение на закона за висше образование да се внесе промяна в чл. 57 (режима на атестиране) ще изкара академичната общност на протести. Настояваме цялото решение на МС за определяне на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като незаконно и противоконституционно. Настояваме всички промени в ПМС за изменение на правилника на закона за академичния състав да бъдат осъществени в рамките на сега съществуващите таблици, с оглед изискването за предвидимост, сигурност и последователност при определяне на правилата за кариерно израстване в системата. Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите справедливи искания, ще браним академичната автономия с всички позволени от закона средства и ще създадем национален стачен комитет", заявиха те. По информация на "Сега" идната сряда на просветна комисия действително ще бъде направен опит за внасяне на подобно предложение за промени в закона между 1-то и 2-то му четене, въпреки че поправките, които ще се гледат, са съвсем различни - за проектните докторанти и обучението на един студент от два вуза.

 

Още по темата