Медия без
политическа реклама

При 51 университета имаме едва 36% висшисти

Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование

Всеки трети млад човек у нас е висшист, а общо за ЕС - почти всеки втори.
Илияна Кирилова
Всеки трети млад човек у нас е висшист, а общо за ЕС - почти всеки втори.

Въпреки многото държавни и частни университети у нас - 51 на брой, делът на хората с висше образование в страната ни продължава да е доста по-нисък от средното ниво за ЕС, показват последните данни на Евростат. През 2023 г. 35.8% от българските граждани на възраст от 25 до 34 ч. имат висше образование, което е с около 2% повече от 2022 г., когато този дял бе около 34 на сто. Процентът обаче е все още далеч от общата на цел на ЕС 45% от лицата до 34 г. да имат диплома за висше образование до 2030 г.

През 2023 г. 43% от населението на ЕС между 25-34 г. имат висше образование, сочат данните на Евростат. Това е увеличение с 1% спрямо 2022 г., но с 2% под общата цел на ЕС.

Все пак 13 държави членки вече са постигнали набелязаната цел - в Ирландия процентът на завършилите висше образование е 63%, в Кипър - 62%, в Люксембург - 60%, в Литва - 57%, Нидерландия - 55%, Швеция - 54%, Испания и Франция - по 52%, Белгия - 50%, Дания - 49%, Малта и Полша - по 46% и Латвия - 45% висшисти. Най-нисък е делът на хората между 25 и 34 г. с висше образование в Румъния - 23%, Унгария - 29% и Италия - 31%.

Последното редовно правителство предложи радикална мярка, която според него щеше да повиши процента на висшистите у нас - отпадане на таксите за всички студенти в държавна поръчка. Тя обаче бе възприета като популистка от синдикати, ректори и бизнес, тъй като не присъстваше нито в програмата на кабинета, нито в стратегията за развитие на висшето образование до 2030 г. Сред аргументите против бяха посочени сравнително ниските студентски такси, които плащат и в момента младежите, възможността лицата в затруднено положение да теглят кредити за следване в университет, зачеркването на политиката по диференцирано финансиране, което би се случило при повсеместно освобождаване от такси и т.н. Поради тази и други причини в крайна сметка тя не успя да бъде придвижена за приемане в парламента.

 

Разлики между половете

Данните на Евростат показват голяма разлика между половете, когато става въпрос за висше образование. Средно 49% от жените продължават да учат в университет след завършване на гимназия срещу сами 38% от мъжете. Във всички страни от ЕС делът на завършилите висше образование е по-висок при жените, отколкото при мъжете, като разликата варира от 5 процентни пункта в Германия до 24 процентни пункта в Естония, Латвия и Словения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата