Медия без
политическа реклама

МОН сезира прокуратурата за училището, оценявало починала ученичка

Инспекторатът на МК е започнал проверка по сигнал на родители за нарушения в НГДЕК

10 Окт. 2023
Директорът на гимназията в Пловдив бе уволнен.
uchilishtata.bg
Директорът на гимназията в Пловдив бе уволнен.

Министерството на образованието е сезирало прокуратурата за констатирани нарушения в пловдивското средно училище "Найден Геров", съобщиха от МОН. Оттам са предоставили и всички документи, свързани с установени нарушения в резултат на проверката, разпоредена от просветния министър проф. Галин Цоков.

Тя започна в началото на септември т.г. заради сигнал, че в продължителен период са писани оценки от повече от един учител на ученичка, загубила живота си. Ставаше дума за момиче, което м.г. е трябвало да бъде в пети клас в пловдивското училище "Найден Геров", но не е ходило там изобщо, защото е починало през юли м.г. (след удавяне в р. Марица). Въпреки това по документи то се водело на училище, а учители месеци наред дори са му писали оценки. След като чак през ноември месец случайно разбрали, че момичето е починало и получили потвърждение за това от МВР, то било отписано, а оценките й били заличени.

Проверка на РУО-Пловдив бе открила сериозни нарушения в училището, но управлението се бе ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Докладът за училището бе стигнал за одобрение до министъра без коментари от съответната дирекция в МОН. Затова и проф. Галин Цоков възложи нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия.

Цялостната проверка на МОН откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание, посочват от МОН. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат съмнения в тяхната автентичност.  

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ "Найден Геров". Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Припомняме, че още преди да приключи цялостната проверка със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището.

След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система, казват от МОН.

 

ПРОВЕРКА

Проверка е започнала и по друг сигнал на родители за нарушения - в Националната гимназия за древни езици и култури. Както "Сега" писа, група родители написаха отворено писмо до институциите, в което сигнализираха за редица нередности от директорката на НГДЕК Мариела Папазова. В петицията им, в която се говори за проблеми на всякакви нива - от лошо уптавление, загуба на идентичност на гимназията заради подмяна на учебни програми, скъпи ученически униформи, опасна материална база, уволнения на учители и т.н., в момента са се подписали над 1000 души. В резултат на това Инспекторатът към министерството на културата, на чието подчинение е НГДЕК, е започнал проверка, съобщи БТА. От МК са обещали да вземат отношение по казсуите след приключване на проверката.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

училище, мъртви души

Още по темата