Медия без
политическа реклама

МОН проверява училище за писани оценки на починала ученичка

Това се е случвало месеци наред в СУ "Найден Геров"

05 Септ. 2023
СУ "Найден Геров" в Пловдив
plovdiv.bg
СУ "Найден Геров" в Пловдив

Министерството на образованието започва проверка по скандален случай в пловдивско училище, което месеци наред е писало оценки на починала ученичка. "Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на случая в СУ "Найден Геров" в Пловдив. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая - училището, регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол" в МОН", посочват от пресцентъра му.

За случая разказа преди ден сайтът marica.bg. Става дума за момиче, което м.г. е трябвало да бъде в пети клас в пловдивското училище "Найден Геров", но не е ходило там изобщо, защото е починало през юли м.г. (след удавяне в р. Марица). Въпреки това по документи то се водело на училище, а учители месеци наред дори са му писали оценки. След като чак през ноември месец случайно разбрали, че момичето е починало и получили потвърждение за това от МВР, то било отписано, а оценките й били заличени.

От "Марица" са поискали информация от МОН по закона за достъп до информация както за този казус, така и за други сигнали за фиктивни ученици, които преминават от клас в клас, без изобщо да са в България. От МОН са отказали информация с мотива, че става дума за лични данни. Оттам обаче са разпоредили на РУО-Пловдив да извърши проверка, която е установила груби нарушения.

Според доклада на РУО-Пловдив преди началото на учебната година са били извършени физически посещения на адреса на ученичката от класния ръководител и образователния медиатор, но родителите й не били открити. От съседи на семейството била предоставена информация за случил се инцидент с ученичката. Не е ясно защо още тогава от училището не са потърсили повече информация за нея от полицията, откъдето следва да се търси съдействие за откриване на местонахождението на ученик. От училището са поискали информация за ученичката от МВР чак на 11 ноември м.г., като полицията е отговорила на 22 номеври, че тя е обявена за общодържавно издирване от юли 2022 г. и към момента на запитването се води безследно изчезнала. В деня на получаването на отговора ученичката е отписана от училището, а междувременно, след приключване на случая, е издаден смъртен акт на 18 ноември, установява проверката на РУО-Пловдив.

Оттам са открили нанасяни, а в последствие изтрити отсъствия и оценки на ученичката, установили са и, че не са спирани детските й помощи, което е трябвало да стане при 5 неизвинени отсъствия (които обаче очевидно не са подавани от училището към социалните служби). От директорката са поискани писмени обяснения и са й наложени задължителни предписания - учителите стриктно да пишат отсъствията, да осъществяват ефективен и системен контрол за редовно посещение на учениците и прилагане на санкции, ако това не се случва, да спазват процедурите в Механизма за съвместна работа на институциите по задържане и обхват на учениците и др. 

"Фактологията до момента показва, че РУО-Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката", казват от МОН.

Училищата получават средства за издръжка от държавата под формата на единни разходни стандарти - за вид институция, за паралекла, както и за брой учени. Стандартът за ученик от неспециализирано училище през 2023 г. е 2381 лв., а през 2024 г. ще бъде 3023 лв.

От МОН посочват, че РУО-Пловдив е установило нарушението, но се е ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. "Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата на Република България", допълват от МОН.

Оттам признават, че до момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. "Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчертава министър Цоков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

училище, мъртви души

Още по темата