Медия без
политическа реклама

Уволнен е директорът на училището с оценките на починала ученичка

Решението е на РУО, но то бе взето едва след провокирана от просветния министър повторна проверка

29 Септ. 2023
Училище "Найден Геров" в Пловдив ще е с временен директор.
uchilishtata.bg
Училище "Найден Геров" в Пловдив ще е с временен директор.

Директорът на пловдивското училище, писало месеци наред оценки на починала ученичка, е уволнен, става ясно от съобщение от просветното министерство. Оттам обясниха, че директорът на средно училище "Найден Геров" в Пловдив е освободен със заповед на началника на регионалното управление на образованието. На мястото на досегашния ръководител ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

Припомняме, че проверката на дейността на училището започна в началото на септември т.г. по разпореждане на министъра на образованието проф. Галин Цоков. Тя бе провокирана от сигнал, че в продължителен период са писани оценки от повече от един учител на ученичка, загубила живота си. Ставаше дума за момиче, което м.г. е трябвало да бъде в пети клас в пловдивското училище "Найден Геров", но не е ходило там изобщо, защото е починало през юли м.г. (след удавяне в р. Марица). Въпреки това по документи то се водело на училище, а учители месеци наред дори са му писали оценки. След като чак през ноември месец случайно разбрали, че момичето е починало и получили потвърждение за това от МВР, то било отписано, а оценките й били заличени.

Проверка на РУО-Пловдив бе открила сериозни нарушения в училището, но управлението се бе ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Докладът за училището бе стигнал за одобрение до министъра без коментари от съответната дирекция в МОН. Затова и проф. Галин Цоков възложи нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. Още при започването на проверката той подчерта, че това е случай, който е извън моралните норми, и се закани да вземе най-строги мерки.

Днешното решение за освобождаването на директора на пловдивското училище всъщност идва от директора на РУО-Пловдив, който очевидно е ревизирал оценката си за случая след намесата на министъра и неговото настояване за повторна проверка. Окончателният доклад на експертната група от МОН, осъществила цялостната проверка, ще бъде предоставен в най-кратки срокове на министър Цоков, посочват от МОН.

През годините е имало сигнали и за други случаи на т.нар. "мъртви души" в училищата - в Ихтиман, Враца, Хасково и т.н. - за ученици, които реално не посещават часовете, но се водят записани и им се пишат оценки заради субсидията, която училищата получават за тях. Средствата им за издръжка са под формата на единни разходни стандарти - за вид институция, за паралекла, както и за брой учени. Стандартът за ученик от неспециализирано училище през 2023 г. е 2381 лв., а през 2024 г. ще бъде 3023 лв.

За реалната посещаемост на учебните часове трябва да следят както директорите, така и РУО-тата. Често обаче контролът им е неефективни. От МОН също признаха, че подобни инспекции се правят изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. По казуса в пловдивското училище министър Цоков коментира, че той дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието.

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

училище, мъртви души

Още по темата