Медия без
политическа реклама

Детска градина в София: 150 приети деца, но никой не ходи

175 ДГ в кв. "Кръстова вада" в столицата е опасна за живота и здравето на децата, смятат родители

Родителите са потресени от некачественото изпълнение на сградата, в която трябва да се отглеждат децата им
Фейсбук
Родителите са потресени от некачественото изпълнение на сградата, в която трябва да се отглеждат децата им

Дългогодишният казус с бавещия се строеж на детска градина 175 (сграда 2) в столичния квартал "Кръстова вада" роди абсурд - в градината са приети близо 150 деца, но от септември те не могат да я посещават. Причината - сградата се оказва незавършена и с безброй дефекти, които според родителите са опасни за здравето на децата им, а изпълнителят седмици наред така и не отстранява проблемите.

Самият проект за градината е от 2014 г. Договорът е от 2017 г. и 2018 г. започват строителни дейности. Следват обжалвания, спиране на изпълнението, добавяне на нови дейности с анекси и т.н., което води няколко пъти и до промяна на срока за приключването му. На родителите е обещавано градината да е готова през 2020 г., след което - през есента на 2021 г. И до днес обаче те не могат да заведат децата си там, въпреки че по документи градината е в експлоатация от юни и децата им са приети в нея от 25 септември.

След оглед на помещенията малко преди да бъде отворена градината, група родители установяват, че в нея има не само дребни дефекти, но и опасни за здравето на децата елементи. В жалба до кмета на район Лозенец и кмета на София един от родителите Вероника Бенчева изброява десетки проблеми - в баните няма поставени ревизионни отвори, няма поставени капаци на колекторите за парно, стърчат кабели от таваните, липсват части от окачения таван, няма мивки, нито преградни стени между тоалетните чинии и т.н. "Кондензационната тръба на газовото котле не е вързана в отходен канал - оставена е свободно да капе над кутия с бушони от електроинсталацията. Има прозорци без стъкло, прозорец, който не може да бъде затворен, врата, над която няма изградена стена, мокри стени с избил мухъл, дупки в стените. Кухненското помещение мирише на канал. Има клатещи се беседки. Рампата за инвалиди е опасна", изброява потресена Бенчева. Тя е особено притеснена от необезопасения прозорец на втория етаж, който спокойно може да се отвори от децата и те да полетят директно към двора. Недоумява и как е възможно обектът да бъде приет, без районната администрация да предяви гаранционни претенции към изпълнителя - "ПСТ КОТА".

"За първи път (на 5 ноември т. г. - бел. ред.) видяхме състоянието на детската градина на живо… А то е потресаващо! Детската градина е опасна за живота и здравето на деца и персонал! Трябва да се отмени разрешението дадено от ДНСК за този обект и да се изиска нова проверка! Обектът не е завършен и е опасен за ползване!", казва и друг родител на прието в градината дете - Ани Георгиева, която заедно със съпруга си изброява над 200 опасни дефекти.

Едва след сигнала на Бенчева от районна администрация "Лозенец" се задействат и настояват пред изпълнителя да оправи дефектите. От писмо на кмета на района Константин Павлов, с което "Сега" разполага, става ясно, че той е посочил 20 проблема, които изпълнителят следва да отстрани по гаранционен ремонт - каналите без сифони, клатещата се беседка, опасните кабели и т.н. и т.н. От репортаж по Би Ти Ви става ясно, че последният срок, устно даден на родителите, за оправяне на всички неразбории, е бил 10 ноември. И той обаче не е спазен, без да се знае кога изобщо ще бъде довършено всичко необходимо. 

ОБЕЩАНИЕ

"Изпълнителят е консорциум от две фирми, които са в конфликт помежду си. Действително градината е завършена през юни и очаквахме дефектите да се оправят до октомври. Непрекъснато сме по проверки там. След като и тази сряда отидохме на проверка и установихме поредното неспазено обещание, решихме общината да поеме контрола върху обекта и да го вземем на ръчно управление", коментира за "Сега" кметът на район Лозенец Константин Павлов. По думите му консорциумът е отстранен, ключовете на обекта са сменени, като кметът се е договорил с едната фирма от консорцуима, която е поела ангажимента да отстрани дефектите до около 2 седмици. "За някои дефекти родителите имат право, за други трябва да имат предвид, че не са по проект. В крайна сметка ще се опитаме да оправим всичко, което е свързано със сигурността на градината", обеща Павлов. По думите към края на ноември, началото на декември приетите би трябвало да постъпят реално в детската градина.

ПОЛИТИЧЕСКИ СТРЕЛИ

Градината стана арена и на политически сблъсък, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) отиде на инспекция в градината през май т.г., обвинявайки в "недопустимо забавяне" районната администрация в лицето на кмета на "Лозенец" Константин Павлов (ДБ). "Не знам с кои очи ми искат оставката за проект, чийто първи срок за завършване е бил през 2018 г. Припомням - това е проект от 2015 г, обжалван до 2017 г., започнат 2018 г., спрян за 250 дни (!) между средата на 2018 и началото на 2019 г. Когато завършването на сградата наближи, се оказа че пропуски в проекта, приет от предишната администрация, доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н.", разказа той във Фейсбук профила си тогава. И посочи, че са получили нужното финансиране за довършване на сградата (която струва общо около 2,5 млн. лв. - бел. ред.), като вече тя е на финалната права. "Ако доставките на последното оборудване дойдат навреме, сградата ще бъде завършена през юни, а през септември ще може да приеме първите си обитатели", каза районният кмет през май.

"Чухме за опити от страна на Столична община да прехвърли изцяло отговорността върху новата администрация на Район "Лозенец". Това не е редно, защото 90% от проблемите са заради ръководството на Столична община и предишната администрация на Район "Лозенец". Опитите за политизиране са подигравка с децата ни. Виновниците за това трагично положение са ясни - възложители, изготвилите и подписали договорите, строителни фирми, строителен контрол и ДНСК. Опитите за прехвърляне на вина са безсмислени. Време е всички замесени да започнат да работят на 200%, за да компенсират години изгубено време", смята Ани Георгиева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата