Quantcast
Денков се ангажира да върне учениците в клас преди Коледа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Денков се ангажира да върне учениците в клас преди Коледа

Имаме тестове за всички училища, 60 процента от децата искат да се тестват, заяви образователният минстър
Обновена
1 222
 Снимка: Архив
Николай Денков

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа".  Това обяви министърът на образованието Николай Денков пред БНР

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично. 

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица ... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, и на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, а оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков. 

По думите му е безотговорно от здравното министерство да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.   "Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас ... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", заяви министърът. 

По думите му, учебният материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите. "Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица", смята Денков. 

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12.5% от децата. 

Ключови думи:

Николай Денков, тестове

Още

Министър Денков предлага 1 седмица междусрочна ваканция за учениците

18.01.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2390
Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

18.01.2022

1012
Директорите на училища поискаха извънредна ваканция

15.01.2022

3606