Quantcast

Медия без
политическа реклама

Децата се връщат на училище с тестове след зимната ваканция

18 Дек. 2021
БГНЕС
Акад. Николай Денков

Подходът за присъствено обучение в училище с масово тестване за COVID продължава и след зимната ваканция. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ министърът на образованието акад. Николай Денков. Тестовете остават за общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Ако вълната се успокои и повече общини слязат под този праг, децата ще могат да започнат присъствено обучение без тестове, според насоките на МОН за учебния процес.

Публични данни за заболяемостта по общини липсват, но в областната статистика вече има 9 области с по-малко от 250 случая на 100 000 за изминалите 14 дни, показват данните на единната информационна система. Това са Благоевград, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Шумен, Ямбол.

Денков съобщи, че след встъпването в длъжност на новия кабинет е провел две срещи с новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас. Денков напомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка.

Според просветния министър засега не се налага промяна в материала за матурите заради дистанционното обучение.

 

БЮДЖЕТ 2022

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120-150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат. В мандата на третия кабинет на Бойко Борисов заплатите на учителите бяха удвоени.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?