Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов отчете несъществуващ успех със забавачката на 4-годишните

Въпреки "50-те хиляди върнати" ученици в клас, преждевременно напусналите училище стоят все същия дял

👉1,5 млн. лева отпуснахме допълнително на днешното правителствено заседание за 52 общини в страната, които създадоха условия за провеждане на задължителна предучилищна подготовка на децата на 4-годишна възраст в детските градини. Тези средства са за над 4000 деца. За настоящата година сме предвидили общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните в градините. 🚸50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище благодарение на механизма, който създадохме. Изследванията показват, че колкото по-рано едно дете бъде включено в образователната система, толкова по-големи са възможностите му за развитие и намалява шансът да отпадне от образователната система. ✅Миналата година изпълнихме и този наш ангажимент - да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, March 31, 2021

Премиерът Бойко Борисов записа още един несъществуващ успех в постиженията си. На редовното правителствено заседание той отчете, че е изпълнил ангажимента си да въведе задължителна предучилищна подготовка за децата от 4 години, въпреки че мярката все още не действа в големите градове на страната, а от вкарването й в закона до реалното й изпълнение навсякъде има още поне 3 г.

От негов пост във "Фейсбук" стана ясно, че кабинетът е отпуснал допълнително 1.5 млн. лева на първите 52 общини, създали условия за провеждане на тази подготовка за 4-годишните деца в детските градини. Премиерът изтъква, че допълнителните средства са предназначени за над 4000 деца, допълвайки че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините. "Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система", казва и министърът на образованието Красимир Вълчев.

От ГЕРБ възманеряваха да въведат задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните още през 2013 г., но идеята им срещна бурен отпор от партии и родители. През 2019 г. темата отново бе подета - от депутати от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, които предложиха промяна в училищния закон. Поправката стана факт чак към края на 2020 г., но с нов отлагателен срок заради липсата на места в детските градини в големите градове. Първоначално планът бе това да стане след 2 години, но в крайна сметка мярката се отложи за след 3 г. заради недостига на места в детските градини в много градове. Така, до началото на учебната 2023/24 г. всички общини у нас трябва да са създали необходимите условия за обхващане на всички 4-годишни деца в задължително образование. То следва да се осъществява само в детските градини, но ако в даденото населено място няма детска градина - то тогава това може по изключение да става и в училищата. Някои общини очевидно могат да се справят с това още тази есен, но не и големите градове като Бургас, Варна и Пловдив, и особено София, в която съвсем не е сигурно дали ще може да осигури нужните места за хилядите деца, останали извън забавачка. Прогнозите на МОН, че в следващите 2 г. у нас ще се построят между 60 и 80 детски градини звучат фантастично, имайки предвид какви са темповете на строителството на обществени сгради у нас.

От Сдружението на общините коментираха, че въпросните 52 общини са решили да обхванат в детските градини 4-годишните от януари т.г. Отпуснатите за тях 1.5 млн. лв. са за са покриване на разликата, която се дава на деца в задължителна предучилищна възраст - в момента издържката на 4-годишните е с около 240 лв. по-малка от тази за 5 и 6-годишните. "Очакванията са от 15 септември т.г. още около 100 общини да имат такава готовност. Положително е, че това става поетапно и така правителството ще може да направи корекции по бюджетите на общините своевременно", коментира пред "Сега" Теодора Дачева от сдружението. По думите й обхватът на 4-годишните деца в детските градини в момента е около 85%, но действително проблемът остава за най-големите градове, и особено за столицата.

 

ВЪРНАТИ/ЗАДЪРЖАНИ

Премиерът Бойко Борисов посочи и, че благодарение на организирания от правителството механизъм в последните години над 50 000 деца са върнати или записани за първи път в градина и на училище. Не всички от върнатите деца обаче действително са останали в училище, а процентът на преждевремнно напусналите системата у нас остава твърде висок. 

Данните на НСИ показват, че учениците от всички училища, напуснали без време училище, са 21 127 през 2018 г., което е едва със 678 деца по-малко от една година по-рано (21 805 през 2017 г.). "Въпреки успешното "връщане" или записване за първи път на 49 000 деца и ученици в образователната система, Механизмът за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици не успява да се справи с високите нива на отпадане от образованието. През 2019/2020 г. 3% от учениците са напуснали училище преждевременно, дял почти непроменен за последните 5 години, а едва 78.7% от децата посещават детска градина (при средно 95,4% за ЕС)", отчитат от неправителствената организация "Образование България 2030". 

Наскоро и от МОН констатираха, че пандемията от коронавирус и последвалото онлайн обучение са довели до намаляване на броя на върнатите в образователната система деца, въпреки усилията на институциите последните години по Механизма. Въпреки че не говорят с конкретни данни, в писмо до РУО-София оттам признават за спад на коефициента на обхванати 5- и 7-годишни в системата, намаляване на броя на върнатите и задържани деца и ученици, увеличаване броя на необхванатите (незаписани и отпаднали) деца и ученици, увеличаване броя на новоотпадналите деца и ученици.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?