Медия без
политическа реклама

Бизнесът представя на учениците професии на бъдещето

Кариерното изложение за млади хора е на 25 и 26 ноември

21 Ноем. 2022Обновена
Около 10 000 души са минали през "Базар на професиите" в последните години
Българска мрежа на Глобалния договор на ООН
Около 10 000 души са минали през "Базар на професиите" в последните години

Засилен интерес към "зелените" професии, новите технологии, грижата за човека, както и към всички, които дават възможност за творчество. Това са тенденциите в заетостта в световен мащаб, които откроява Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) във връзка с осмото издание на "Базар на професиите", което ще се проведе на 25 и 26 ноември 2022 г. в София Тех Парк.

"Базар на професиите" е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Проектът е продължение на "Гордея се с труда на моите родители", но показва и професии извън рамките на компаниите - традиционни, но значими за обществото като лекар, учител, писател, както и нови и придобиващи широка популярност, и такива, които се очаква да бъдат необходими и търсени в бъдеще. Целта на инициативата е да срещне младежи от 10 до 23 години с мечатните им професии, като по този начин подпомогне ранното им кариерно ориентиране и насърчи съзнателния им избор на професия.

Събитието е с безплатен вход. На 25 ноември Базарът ще приема учители с класове, а на 26 ноември - семейства. Ще има изложбени щандове и работилници, индивидуални лекции и дискусии.

Сред атракциите за посетителите ще бъде 3D макет, с който "Овергаз" ще илюстрира „пътя на газа“ и професиите, които са нужни, за да може това екологично и чисто гориво да стигне до всеки дом. Компанията участва в изложението за осми пореден път. Тази година ще представи професии като газов техник и инженер и ще разкрие палитрата от възможности, които компанията и газовият сектор предлагат.

 

ТЕНДЕНЦИИ

Хибридният формат на събитието, с възможности за стрийминг на част от представянията и разговорите по професии, ще даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. "Тенденциите в обществото ни ясно показват нуждата от кариерно ориентиране. Над 331 000 млади хора в България на възраст 15-34 г. нито работят, нито учат, над 50% от завършилите висше образование не работят по специалността си, връзката образование - бизнес все още не е достатъчно силна, а много млади хора трудно намират смисъл и мотивация. Като отговор на тези тревожни модели идва Базара на професиите. Той спомага професионалното ориентиране, откриване на призвание, което отговаря на заложбите и интересите на всеки отделен млад човек", казва Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

По думите й вече има младежи, съзнателно избрали своето образование и професии благодарение на срещата си с професионалисти на Базара, от чиито възможности в последните години са се възползвали 10 000 души. "Инициативата показва и общественополезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и прави мост между образованието и труда, и създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора", коментира още тя. "Студентите търсят спецификите на професиите в конкретен сектор. Интересуват се и от конкретни компании като работодатели. Инициативата е важна, защото 50% от завършилите след това не упражнявате професията, за която са учили. Ако човек навреме намери своето призвание, ще бъде много по-радостен и даващ", коментира Георгиева и пред Радио София.

 

УЧАСТНИЦИ

Над 20 водещи компании ще участват със свои щандове, лектори или работилни на събитието. Сред тях са Асарел Медет, ДМ България, Enery Bulgaria, Кауфланд България, ЛИДЛ България, Овергаз, ТехноЛогика, СОФ Кънект, Фесто Производство, Кока-кола ХБК, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, VMWare, Schneider Electric България,Солвей Соди, Байер България, Българско школо, Център за подкрепа за личностно развитие, Кариерно консултиране и консултиране - София. 

 

ПРОГРАМА

Традиционно в петъчния ден, класни ръководители ще посетят Базар на професиите заедно със своите ученици, за да проведат открит урок по кариерно ориентиране. Освен да посетят базарните щандове, учениците ще могат да участват и в „Билковата работилничка на dm” и работилница, представяща професиите на летище София. Лекционната част за деня ще включва представяне на традиционни професии като химик, агроном, енергиен и софтуерен инженер, но и нови и нашумели професии като подкастър, представена от Георги Ненов - създател на един от най-слушаните подкасти в България “Свръхчовекът”. Емил Колев, Ръководител на производствения център Банкя, част от Кока-Кола ХБК България, ще разкрие на децата как се управлява производство и какви са лидерските качества, които да развият, за да бъдат успешни. Единадесет са училищата, които вече са заявили участие в събитието за своите ученици от 5 до 12 клас.

В събота на фокус ще са някои от най-интересните за младежите професии, свързани с гейминга и посланиците на идеи в социалните мрежи - инфлуенсърите. В разговор с водещ Мартин Кадинов, който е посветил над 20 г. на развитието на гейминг културата и електронните спортове в България, младежите ще научат кои са основните умения, на които трябва да наблегнат, ако искат да се развиват в областта. Радостина Христова, известна и като Radostna Mama, ще даде тон на дискусията за професията “инфлуенсър”. За родителите и децата е предвиден панел кариерно ориентиране за ученици 5-7 клас с Гергана Раковска и Диана Андреева от Фондация на бизнеса за образованието. По-късно и младежите, които тепърва пристъпват в света на висшето образование, ще получат съвети от Красимира Комнева - кариерен консултант в Център за подкрепа за личностно развитие, кариерно консултиране и консултиране - София, която ще ги запознае с Рейтинга на университетите. 

Пълната програма на събитието и професиите, които ще бъдат представени, можете да откриете тук.

 

Кои са професиите на бъдещето?

IT секторът и неутолимата жажда за нови кадри

Необходимостта от ИТ кадри в последните години стана още по-голяма и заради засилената дигитализация в следствие на пандемията от Covid-19. Очаква се технологичният напредък в САЩ, Европа и Азия да подпомогне силния растеж на заетостта в индустриите за бизнес и научни услуги като проектиране на компютърни системи, както и в научните и техническите консултантски услуги. Голямото търсене на софтуери и ИТ със сигурност се очаква да повлияе върху търсенето на професии, свързани с математика и компютри. 

Творчеството - все по-ценно на пазара на труда

Работните места за професии, изискващи креативност, се очаква да се увеличат като процент от работната сила до 2030 г. Това качество не е търсено само от професиите, които по традиция се свързват с творческото мислене като тези в сферата на медиите, културата, спорта и дигиталните технологии. Професии като инженер, и такива, свързани с производството, и с развитието на стопанска дейност, също често изискват творческо мислене. Според анализи креативността, заедно с организационните умения и умения за управление на проекти, ще бъдат едни от силно търсените комбинации от личностни качества и умения. 

„Мисли в ЗЕЛЕНО!“… или търсене на таланти, които да управляват проекти за възобновяема енергия

Песимистичните прогнози за промените в климата, високите цени на изкопаемите горива и влиянието на геополитиката в енергетиката стимулират търсенето на специалисти, които да управляват проекти за зелена енергия. Необходимостта от повече експерти, заети в сферата, е и в с съответствие със световните процеси и действия за овладяване на климатичните промени като Целите на ООН за устойчиво развитие и европейските политики като Зелената сделка, стартирана през декември 2019 г. и целяща превръщането на ЕС в неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Бърз ръст на заетостта при професии в областта на здравеопазването и личните грижи

Очаква се здравеопазването и социалното подпомагане да са едни от секторите, които ще имат най-голяма нужда от кадри. Застаряващото население в много развити страни, по-голямата  продължителност на живота и увеличаването на броя на пациентите с хронични заболявания са факторите, които най-силно допринасят за тази очаквана тенденция на пазара на труда. 

Благосъстоянието на служителите - централна тема и цел на работното място и необходимост от специалисти в сферата

През последните години все повече се говори не само за физическото здраве на служителите, но и за емоционалното и психическото такова. Наблюдават се промени, които целят да изградят организационна култура, фокусираща се върху благополучието. Все повече работодатели се грижат истински за своите служители осигурявайки им добра корпоративна среда, здравни грижи, баланс между работа и личен живот, обучения и други предимства. За да отговори на тези промени, компаниите се нуждаят от специалисти, вещи в управлението, ангажирането и грижата за хора.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата