Медия без
политическа реклама

Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием

20 Юли 2020
БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд за длъжностни престъпления и участие в организирана престъпна група, съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура. По делото са подсъдими също деканът на факултет „Дентална медицина“ в същия университет и още четирима души. 

Според прокуратурата шестимата са създали в началото на декември 2014 г. престъпно сдружение с цел материално облагодетелстване, чрез гарантиране приемането в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

"За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група В.М. привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти", се твърди в обвинението. 

Прокуратурата е установила, че длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, са нарушили служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми по делото.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът Ваньо Митев е обвинен и за това, че в периода от септември до ноември 2015 г. в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Делото срещу бившия ректор на МУ-София е резултат от "удара" на ДАНС и ГДБОП през 2018 г. След шумна акция във вуза разследващите органи съобщиха, че учебното заведение е приемало незаконно чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

ОПРАВДАН

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд за втори път, след като през 2018 г. Софийският градски съд го оправда по друго обвинение за безстопанственост. Прокуратурата твърдеше, че докато Митев управлявал едно от най-големите висши училища у нас, е допуснал да бъдат записани повече от 100 чуждестранни студенти без задължителните приемни изпити и с по-малки такси за обучение. Така ощетил Медицинския университет с повече от 1 милион лева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата