Медия без
политическа реклама

В 8 от 16-те факултета на СУ ще се учи присъствено

Ректорите сами ще преценяват дали да обучават дистанционно студентите си

20 Септ. 2021
В повечето вузове академичната година ще започне присъствено, обяви министър Денков на откриването на годината в УНСС
EПА/БГНЕС
В повечето вузове академичната година ще започне присъствено, обяви министър Денков на откриването на годината в УНСС

Новата академична година ще започне присъствено в половината от 16-те факултета на Софийския университет - това са най-вече факултетите по природни науки и медицина. Другата половина пък ще имат хибридно обучение. Това обяви днес ректорът му проф. Анастас Герджиков.

"Причината факултетите да решат различни неща, както и миналата година, е в това, че природните науки медицина и фармация няма как да се замести присъственото обучение с обучение в онлайн среда, в много случаи е невъзможно. В повечето останали специалности това присъствено обучение е необходимо само там, където има практически занятия", обясни проф. Герджиков, цитиран от БНР.

Ректорите сами ще преценяват как да започне академичната година - присъствено или дистанционно, съобщи служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от БГНЕС, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС.

Денков посочи, че някои ректори са решили лекциите да се провеждат онлайн, а другите дейности да са присъствени. Повечето висши училища обаче са избрали присъствената форма. "В цялата страна има възможност академичната година да започне присъствено и повечето от академичните ръководства са взели това решение", заяви министърът. Той обясни, че към онлайн обучение ще се премине, ако има повишение на процента заболели в съответния вуз, но решението отново ще е в ръцете на академичните ръководства. "Другата възможност за преминаване в дистанционна форма на обучение е, ако има рязко влошаване на ситуацията. Тогава здравното министерство има право да спре учебните занятия. Засега нямаме такива индикации", коментира той.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров заяви, че годината за студентите при тях започва присъствено с опция за превключване към онлайн занятия, ако ситуацията го изисква. В двора на икономическия вуз от днес работи мобилен пункт за ваксинация. В следващите дни ще заработи и постоянен кабинет за имунизация в сградата на висшето училище. "Даваме такава възможност всички да се ваксинират. Сега желанието е повече за присъствено обучение. Вие виждате процентите в Европа, средно процента в Европа на ваксинирани е 70 на сто. Да вярваме в науката и да разчитаме на нашите учени", призова проф. Димитров.

"Отчитаме интерес от страна на студентите към ваксинацията. Над 30%, това сочат данните на Националното представителство на студентските съвети, искат да се ваксинират. Ако искаме присъствена среда, студентите трябва да бъдат отговорни и да спазват мерките. Ние от НПСС препоръчваме на студентите да се ваксинират", заяви председателят на НПСС Даниел Парушев.

В СУ също е планирано в три кампуса студентите да могат да се ваксинират. "Ваксината няма да се превръща в билет за присъственото обучение в Алма Матер", коментира още проф. Герджиков, който обаче заяви, че подкрепя решението на МУ-Пловдив, който реши да изисква ваксина от студентите си, за да присъстват на практически упражнения.  

 

АПЕЛ

"Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов. По думите му за да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, както се случва в много държави в Западна Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата