facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

55% от родителите са готови да пуснат децата си на градина от 1 юни

44% от учителите в забавачките обаче се страхуват да се върнат на работа
814
 Илияна Кирилова

Към настоящия момент 55% от родителите изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители също са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда. Това показва изследване на синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" сред учители и родители. От данните обаче излиза, че цели 44% от детските учители се страхуват да се върнат физически на работа.

Тъй като респондентите са отговорили доминиращо, че детските градини и яслите трябва да започнат работа на 1-ви юни при спазване на мерките, въведени от здравните власти, от синдикат "Образование" подкрепят започването на работа на забавачките от 1-ви юни в съответствие с очакванията и готовността на учители и родители, пишат в своя позиция от профсъюза.

Оттам посочват, че по информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим, като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят в методическа подготовка без деца.

Пак според анкетата, 69% от анкетираните учители са визирали необходимост, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск. 91% от българските родители пък са отговорили, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителски задължения. 

От синдикат „Образование“ отправят апел към директорите на детски градини и кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното образование. "Нека кметовете да предоставят възможност и да помогнат в организацията на дистанционно обучение, да разрешат редовната методическа работа на учителите до започване на редовен учебен процес. Нека кметове и директори, водени от приоритети за икономии на финансови средства, да не допускат уволнения на детски учители, които са фундаментално важни за образователната система", призовават оттам.

Към момента детските градини остават затворени, като няма никаква яснота дали ще отворят и кога. Според шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски те не бива да бъдат отваряни поне още седмица.

В момента тече допитване и от МОН. Към родителите от цялата страна са отправени 11 въпроса, които искат да установят дали биха пуснали децата си, както и по какъв начин си представят да стане това. Очаква се резултатите да са готови до 18-20 май. Питанията касаят важни подробности за родителските настроения. Например те трябва да посочат при какви точно условия биха били спокойни (мерене всекидневно на температурата на малчуганите и учителите, увеличен персонал, или пък при чести игри на открито...). А също и как следва да бъдат подкрепени семействата при липса на възможност да си гледат повече децата (отваряне на отделни групи, осигуряване на допълнителен отпуск и т.н.). Отговорите включват опция и за отворени предложения. В анкетата фигурира въпрос, който иска да установи дали член на семейството е на първа линия в борбата срещу COVID-19, както и такъв, който измерва удовлетвореността на родителите от методическата подкрепа на персонала по време на застояването вкъщи. Всъщност анкетата предоставя възможност за отговор и по принципната тема дали не е твърде редно да отварят градините.

В сряда здравният министър Кирил Ананиев коментира, че ще се изготви алгоритъм, по който да се решава кои градини могат да отворят и кои не. Ако заведенията отново започнат да приемат деца, ще трябва да са най-много по 10-12 деца в група. Не е ясно какво ще става, ако повече от 12 деца в една група пожелаят да се върнат в градината. За да бъде разрешено на ясла или градина да заработи, тя ще трябва да отговаря на редица изисквания. Ще се гледа как и къде се приготвя храната, как се сервира, какви са възможностите за дезинфекция и как ще става общуването между децата и учителите. Обмисля се и възможността на учителите да бъдат правени PCR тестове преди отваряне на градините.

Последно просветният министър Красимир Вълчев коментира, че е възможно детските градини да отворят през май, но за много малко време. По негови последни данни между 30 и 50% от родителите биха пуснали децата си на градина.

 

СТРАХ

По отношение на завършването на учебната година във висшите училища, 61% от участниците в анкетата смятат че дистанционното завършване на учебната година е единственият възможен и добър вариант. Относно готовността на българските учители и директори да участват в процеса на провеждане на матури и национални външни оценявания резултатите показват следното - 57% от педагогическите специалисти са изразили желание и готовност да участват в изпитния процес, а 43% отговарят, че нямат готовност и желание, изпитват страх и смятат, че са в рискова група.

Още

23% от младите американци не знаят какво представлява Холокостът

16.09.2020

218 5
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

15.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3757 13
Синдикат: Глоба за родител, ако не вземе болното си дете до час

14.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

9179 26