facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Детските градини може да отворят през май

Директори принуждават учители в градините да излизат в неплатен отпуск
Обновена
12 585
 Илияна Кирилова

Възможно е детските градини у нас да отворят през май, но за много малко време. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

По думите му се обсъждат различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите", заяви той. По негови данни между 30 и 50% от родителите биха пуснали децата си, ако се отворят детските градини. Преди ден той отбеляза, че в момента рискът от многочасовото взаимодействие с децата в градините и голям и заяви, че тази и следващата седмица не е разумно да се предприемат мерки за отваряне на градините.

Вицепремиерът Томислав Дочев също намекна за евентуално отваряне на градините пред Би Ти Ви, като коментира, че засега ще се изчака края на извънредното положение -13-и май и съобразно епидемиологичните обстановка ще се реши дали и как да бъдат отворени детските градини. "Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета година, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", заяви той.

Междувременно, от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" алармираха, че педагозите в детските градини и непедагогическият персонал във всички образователни институции все по-често са притискани да използват неплатен отпуск.

Както "Сега" писа, учители от детските градини вече биха тревога, че платените им отпуски свършват. Някои дори заявиха, че предпочитат да напуснат професията и да си потърсят друга работа, защото не могат да си позволят да бъдат нито в неплатен, нито да не работят. "И министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване“, разказа младата учителка Анелия Бодурова пред БНР, която заяви, че има да изхранва две деца.

От синдиката припомнят, че със закона за извънредното положение са взети мерки за запазване на заетостта и на доходите на учителите в училищата в условията на дистанционно полагане на труд. По отношение на три категории лица, работещи в системата на образованието, обаче този подход не е намерил практическо приложение, смятат оттам. Става въпрос за педагогическия персонал в детските градини, центровете за подкрепа за личностно развитие и специализираните обслужващи звена, непедагогическия персонал във всички образователни институции и лица, заети в образователни институции по трудови правоотношения, възникнали в или за изпълнение на конкретни проекти и програми.

"Към днешна дата бяха използвани възможностите за предоставяне на платен отпуск и/или създаване на частична заетост, но работодателите в системата вече са изправени пред избор на способ за уреждане на отношенията си с тези свои работници и служители. Зачестиха сигналите до Синдикат „Образование”, че се упражнява натиск за ползване на неплатен отпуск „по инициатива на работника или служителя”, като алтернативна мярка срещу прекратяване на трудовите правоотношения", алармират от профсъюза.

Оттам настояват МОН да пусне ясно указание до директорите на градини и училища за предприемане на действия, дадени като възможност в сегашната ситуация - а именно издаване на заповеди на основание чл.120в от Кодекса на труда за преустановяване на работата на отделни работници и служители, което от своя страна е обвързано със задължението на работодателя да заплаща на тези работници пълното брутно трудово възнаграждение за времето на преустановяване на работа. "Това е единственият, както законосъобразен, така и реално съответстващ на същинското фактическо състояние подход за уреждане на отношенията с работниците и служителите по времето на извънредното положение в случаите, когато работодателя не може да създаде реални условия на труд и да възложи изпълнението на трудовите функции, за които се е договорил при сключване на трудовия договор", смятат от синдиката и посочват, че този подход е ресурсно осигурен, тъй като в делегираните бюджети има средства за неговата реализация. 

МОН да изготви и представи на работодателите ясно практическо указание за възможностите за запазване на заетостта и доходите на лицата, чиито трудови договори се изпълняват по проекти и програми, както и за начина на финансиране на тези възможности, настояват още от синдикат "Образование". Както и незабавно да стартират преговори за анексиране на действащия отраслов колективен трудов договор за предвиждане на допълнителна форма на платен отпуск за заетите в системата, който да се ползва при договорени между страните условия и предпоставки след отмяната на извънредното положение, но в рамките на календарната 2020 г.

Вчера просветният министър Красимир Вълчев коментира, че е говорил и със Синдиката на български учители и е постигнато съгласие да се изготви анекс към КТД, с който да се увеличат дните платен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. С новия КТД за следващите 2 г. пък ще се помисли и за отпуските на педагогическите специалисти.

 

ВЪПРОСИ

От синдикат "Образование" приветстват "правилните политически решения" на МОН и министър Вълчев относно дистанционното завършване на учебната година и явяването на учениците само за НВО след 7-и клас и матурите за зрелостниците, тъй като те са в унисон с очакванията на учители и родители. Оттам обаче посочват, че училищните ръководства очакват точни указания на МОН относно - разстоянието между учениците - 1.5, 2 или 2.5 метра, предпазните средства на ученици и квестори - маски или шлемове и за това кой осигурява предпазните средства - родители, училище или МОН.

 

 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Коронавирусът отложи атестацията на учителите с години
Нови правила ще подобряват подготовката на бъдещите учители
82% от учителите искат нормална учебна година

25.08.2020

1410 5

Коментари

inventus

Не е само там така. На всякъде е така.Специално за детските градини работа няма да има докато родителите не започнат работа. 

mi6osp.

Хъм, искат да отворят детските градини, за да може родителите да отидат да работят. 

 

Това е огромен риск, но прогнозата на ЕС за 7+% спад на нашата икономика (което означава реално 15-20%) е заплаха за стабилността на властта и тя е готова да рискува. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Аслъ, за какво ви са учители, освен да тормозят децата ви?

Важното е плюкцията да е вярна и доволна, че без нея сте загубени! 

Щях да забравя, и крупиетата са много важни в тези времена, като няма вече лотария...

Iberia
снимка на Iberia

От синдикат "Образование" призовават МОН възможно най-бързо да увеличи отпуските на непедагогическия персонал в училища и забавачки

 

Tоя синдикат по добре да призовава персонала да се завърне по селата и да започва работа на къра, защото никаква файда нема от него.

 

Пък градините и забавачките са в 5-6 големи града.

 

В останалата БГ кьораво у-ще няма.

 

Същото важи и за кръчмарите с сервиторите.

 

Цсеки втори - кръчмар.

 

Да заминават и да работят в селското стопанство.

 

Кафе секи може да си направи вкъщи.

 

Не е зор да се пие в кръчма или в кафана.

аиг3

Защо ли хората, които пращат другите на село са такива дето никога не биха последвали своя съвет. Може би защото работата им е изключително ценна и важна за обществото и без тях не може. Но е хубаво поне да се научат да не говорят празни приказки.

Ей, на поради липса място в детска градина в столицата, съпругата на един приятел се принуди да се върне с детето им в родния Ивайловград. Където го записа в местната детска градина. Та какво излиза- има детски градини в пет големи града....плюс Ивайловград.

Сократя

Пък градините и забавачките са в 5-6 големи града.

 

В останалата БГ кьораво у-ще няма.

Хайде, приятел, да ни изброиш около 15 областни града без училище.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Основанията за отваряне на детските градини са екстремно НЕмедицински.

Те са изключително икономически.

В смисъл: Горанов икономисва заплатите на персонала от градините.

 

Дали е подло и рушително? Е, айде СЕГА.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш