Медия без
политическа реклама

22-ро измести Първа английска в желанията на седмокласниците

СМГ отново е с най-висок бал за прием в осми клас

11 Юли 2022
"Компютърна графика" в 51 училище е третата най-често избирана професионална специалност в столицата от бъдещите осмокласници
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
"Компютърна графика" в 51 училище е третата най-често избирана професионална специалност в столицата от бъдещите осмокласници

И тази година най-желаните паралелки след 7 клас в София са с профил "Чужди езици" - английски и испански. Вместо в Първа английска гимназия обаче, тази година най-много ученици са поискали да учат в 22-ро средно езиково училище "Г.С. Раковски" - 2181 на брой. На второ място е 32-во средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски" - 2133. След тях, на трета позиция, е Първа английска езикова гимназия, която през миналата година беше първенец в класацията, следвана от Испанската гимназия "Мигел де Сервантес". Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес. 

Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след 7 клас в столицата - 485,750 точки от максимум 500 точки (м.г. минималният бал бе 483.5 т.). От там са и петимата пълни отличници на изпитите от националното външно оценяване. Четирима от столичните кандидат-гимназисти с максимален бал са пожелали да останат в същото училище. Петият е предпочел да продължи образованието си в Испанската гимназия.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2021 г., но с размяна на позиции. След СМГ "П. Хилендарски", на второ място т.г. е ТУЕС към ТУ-София (м.г. бе на трета позиция), следвано от 91 Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов" (м.г. на второ място).

Най-предпочитаните училища за професионална подготовка са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски език. Те са посочени съответно от 1304 и 1294 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща със същата специалност. На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во училище - специалност "Компютърна графика" с изучаване на английски език. След него са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Бизнес администрация" с изучаване на испански език и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" със специалност "Системно програмиране" с английски език.

11 573 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. По математика те са 11 541. Подалите заявление за класиране са 11 008. От тях 1100 не са класирани - 915 от София и 195 от страната, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://infopriem.mon.bg/ 

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 13 до 15 юли т.г. включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

 

 

Софийската математическа гимназия отново приема с най-висок минимален бал сред столичните гимназии, показват данните на столичното регионално управление по образованието. Днес излиза първото класиране за профилираните и професионалните паралелки в София.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата