Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Зелен ток" през Черно море ще заобикаля България

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха споразумение за прокарването на подводен кабел

17 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Церемонията в двореца "Котрочени" - на масата подписват (отляво надясно): Виктор Орбан, Илхам Алиев, Николае Чука, Иракли Гарибашвили. Прави зад тях са Урсула фон дер Лайен и Клаус Йоханис

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо партньорство в областта на в производството и преноса на зелена енергия, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Ще бъде положен подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море. По-нататък енергията ще бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа чрез европейската система за пренос. Проектът за черноморския подводен кабел е част от споразуменията в областта на енергетиката между Европейския съюз и Азербайджан и е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС „Глобален портал“.

Споразумението бе подписано в президентския дворец Котрочени в Букурещ в присъствието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на румънския президент Клаус Йоханис. Подписите си положиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерите на Румъния, Грузия и Унгария Николае Чука, Иракли Гарибашвили и Виктор Орбан.

Още по темата