Quantcast

Медия без
политическа реклама

Южна Корея пренасочва втечнен природен газ към Европа

28 Апр. 2022
Wikimedia.org

Южна Корея планира да изпрати част от доставките си на втечнен природен газ в Европа, за да помогне за облекчаване на енергийната криза заради инвазията на Русия в Украйна, съобщи в четвъртък южнокорейската информационна агенция Yonhap, цитирайки свои официални източници, информира БНР.

Агенция отбеляза, че има нарастване на опасенията от прекъсвания на доставките на природен газ в Европа на фона на продължаващата криза около Украйна, тъй като Русия е най-големият доставчик на газ за стария континент. В сряда руският държавен производител "Газпром" заяви, че е прекъснал доставките на природен газ за Полша и България, след като двете страни отказаха да плащат за доставките в рубли.

Южна Корея е взела решението да пренасочи част от своите товари за втечнен природен газ към Европа, тъй като Сеул има "известна възможност" за такава подкрепа през пролетта, каза пред агенция Yonhap висш служител на министерството на индустрията.

Той обаче отказа да даде подробности за това кога и какво количество втечнен природен газ ще предложи Южна Корея, но предвидената пратка ще бъде изпратена до Европа преди лятото, въпреки че обемът "не е толкова голям", тъй като Сеул обикновено управлява строго доставките на газ в страната.

Изглежда, че решението е взето под влияние на Съединените щати или на европейските държави, посочи друг южнокорейски служител. През февруари Вашингтон поиска от Южна Корея газова подкрепа за Европа, но по това време правителството на Сеул отхвърли искането, според съобщения в местните медии.

Вносната цена на природния газ за Южна Корея възлезе на 1013,35 щатски долара за тон към края на март 2022 г., което е с 20,08% повече от предходния месец. Година по-рано (през март 2021 г.) цената беше 438,42 долара, показват правителствени данни.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?