Медия без
политическа реклама

Всеки месец - ново поскъпване на автобусния билет

01 Апр. 2022
Условията в автобусите нямат промяна, нова е единствено цената.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Условията в автобусите нямат промяна, нова е единствено цената.

Поскъпването на автобусните билети заради скока на горивата минава в ежемесечен режим. Април донесе по-високи цени в Бургаска област и Пазарджик. А през март имаше увеличение в други градове: 

Благоевград и Плевен първи изпълниха заканата на Конфедерацията на автобусните превозвачи за увеличаване на цената на билетите на градския транспорт. От 7 март еднократно пътуване в Благоевград струва вече с 50% повече - от 80 ст. на 1. лв.

 

Междуселищните линии в Бургаско поскъпват сега средно с 20%. Повишението е поетапно. „Много е съществен ръста на горивата. Ние поискахме това увеличение преди повече от месец. Докато чакаме разрешение, горивата на едро стигнаха 3 лв. Трябва да се има предвид, че това, което като обикновени потребители виждаме по бензиностанциите, е измамно - те работят без марж; печелят по едни 5 стотинки - населението се заблуждава, че през последните няколко седмици няма увеличение. Напротив – увеличението на горивата на едро продължава", коментира пред БНР Румен Христов, управител на един от големите превозвачи в областта. Според фирмите планираното поскъпване на билетите е минимално и ще покрие само разликата в цената на горивата.

В Пазарджик пък поскъпва градският транспорт. От понеделник билетчето вместо 1 лв., ще е 1.50 лв. Увеличението се приема за безалтернативно.

Повишение се подготвя и от 1 май - на такситата във Варна. Преди два дни местният общински съвет разреши от май минималната дневна тарифа да е 1,05 лв., а нощната - 1,15 лв. Сега компаниите возят съответно на 89 и 99 стотинки, а първоначалната им такса никак не е малка - 1.76 лв. и 1.96 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата