facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Турската лира се оказа виновна за опашките на границата

Правителството няма решение на задръстванията с тирове на ГКПП "Кап. Андреево"
4 613

Слабата турска лира се оказва главният виновник за километричните задръствания от автомобили (и най-вече тирове) на ГКПП "Капитан Андреево". Изгодният за износителите курс е причината за засиления трафик от турски камиони, минаващи през България, за да доставят стоки в Европа.

Капацитетът на ГКПП "Капитан Андреево" е достигнат до максимум, а разширение с повече ленти и гишета е невъзможно, твърдят от Агенция "Митници". По новата магистрала "Марица" няма паркинги в близост до пункта, на които тировете да изчакват реда си, няма и реално заявен инвеститорски интерес за построяването им. 

Ситуацията е тежка, но българското правителство не изглежда особено притеснено и не личи да предлага решения - въпреки недоволството на транспортните компании и шофьорите и въпреки че турската страна все по-често поставя въпроса на масата за търсене на изход.

Граничният пункт "Капитан Андреево" става все по-натоварен, а през последните почивни дни там се проточи над 20-километрова опашка от тежки камиони, стигаща по магистралата чак до Свиленград. Задръстванията блокират подстъпите към града и тормозят хората от близките села. В този участък на практика магистрала няма - проходима е само най-лявата лента, а чакащите тирове в нарушение са строени в средната и дори в аварийната лента. Така за леки автомобили, автобуси, микробуси и камиони с бързоразвалящи се стоки остава само един "коридор", който също се задръства. 

Проблемите със задръстванията на пункта са отдавна. Oт нaчaлoтo нa юни дo кpaя нa aвгycт вcякa гoдинa трафикът в пocoкa към Тypция e изключитeлнo интeнзивeн заради прибиращите се от Западна Европа тypcки гастарбайтери, както и заради многото туристи, които пътyвaт нaтaм зa лeтни пoчивки. Но през последната година движението на тежкотоварни автомобили през пункта е особено натоварено - по икономически причини. Турският бизнес се възползва от евтината лира и бърза да изнася всевъзможни стоки, а транспортните компании откликват на засиленото търсене на услугите им с "гъвкави" и бързи превози. Така в началото на седмицата обикновено опашките се образуват от турска страна към България, а в края на седмицата - обратно.

Все по-често има дни, когато митничарите обработват по 2200 камиона в денонощие, т.е. достигат тавана. "Повече от това няма как", казват от Агенция "Митници".  За разширяване на пропускателния пункт с необоходимата инфраструктура с нови ленти и повече гишета никой не говори. Затова и шофьорите, и местните хора настояват да се изградят поне буферни паркинги, които да поемат част от спрелите на магистралата камиони. И дават за пример турската страна, където преди Капъкуле има два терминала.

Нетърпимото положение с километричните опашки при ГКПП "Капитан Андреево" бе повод в края на миналата година Общинският съвет на Свиленград да излезе с декларация-призив към правителството да вземе незабавни мерки. В отговор министърът на регионалното развитие Петя Аврамова предложи да се отвори отбивка от магистралата към стария път до ГКПП "Капитан Андреево" и да се ползва изоставеният паркинг в с. Генералово.

Свиленградските общинари обаче категорично отказаха този вариант, като приложиха и протестна подписка на жителите на Чернодъб, Генералово и Капитан Андреево. Местните хора смятат, че така трафикът не само няма да бъде облекчен, но и ще създаде допълнителни проблеми за движението по стария път от Свиленград до село Капитан Андреево. Освен това съществуващият паркинг до с. Генералово не предлага никакви "екстри" за шофьорите и е много малък - побира едва 40 големи камиона - твърде недостатъчно за решаване на проблема със струпването на 600 до 800 тежки превозни средства, които с часове чакат на магистралата да минат границата. Затова според общината трябва да се изгради нов голям буферен паркинг преди ГКПП Капитан Андреево.

(БЕЗ) НАДЕЖДА

Тези дни пред Нова тв директорът на областното пътно управление в Хасково инж. Радостин Ламбрев обяви, че държавата се е отказала от варианта трафикът от камиони да се пренасочи по стария път и да се ползва паркингът до с. Генералово. Но никой не предлага друго решение на проблема. Според АПИ и Агенция "Митници" държавата няма как да изгради нов паркинг - първо, защото всички терени около ГКПП са частна собственост, и второ, защото практиката била подобни терминали да са частни. "Има инвеститорски интерес, но той е в начален етап", заяви инж. Ламбрев. По информация на "Сега" тепърва е започнало изкупуване на земи от потенциален частен инвеститор. До построяване и пускане в експлоатация на паркинга ще минат години. Остава да се надяваме, че турската лира ще спре да се обезценява и бумът на износа от южната ни съседка ще отшуми. 

АЛТЕРНАТИВНИ МАРШРУТИ

На последните официални и работни срещи между двете страни за решаване на проблема със задръстванията българските власти настояват турските камиони да търсят алтернативни маршрути. Другият граничен пункт с Турция - при Лесово, също е натоварен, но там има възможност да се поставят повече кантари, с което да се ускори обработката на превозните средства. Скоро обаче това няма да се случи, защото все още тече обществена поръчка за доставката на оборудването. От другата страна - в Хамзабейли, тече ремонт, който още не е приключил. Освен това шофьорите избягват този пункт, защото пътната инфраструктура не е удобна, докато при Капитан Андреево карат само по магистрала. От 2016 г. броят на преминалите товарни автомобили e нараснал -  с над 100 000, като през първите 11 месеца на 2019 г. през Капитан Андреево са преминали близо 640 000.

"Всичко възможно за облекчаване на трафика е направено. Синхронизирана е смяната на митническите смени. И на българска, и на турска страна се губят около 15-20 минути, докато се обработят данните от старата смяна и се включат акаунтите на следващата", обясни наскоро шефът на Агенция "Митници" Георги Костов. И призова превозвачите да ползват фериботите от Гърция за Италия, които сега пътуват  празни. Засега не е ясно как ще се отрази на турските транспортни компании въвеждането на тол такса от 1 март. Но едва ли събирането на 90 лв. за транзит от "Капитан Андреево" до "Калотина" ще е причина да пренасочат товарите по ферибот през Гърция?

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дълги опашки започнаха да се вият за нови лични документи

28.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4840 6
В Гърция гориха турски знамена заради джамията "Св.София"

25.07.2020

Обновена

3242 9
Асад спечели изборите в Сирия, Турция не ги признава

22.07.2020

1299 5

Коментари

Rio

Защо никой не говори за това, че е крайно време тези камиони да се качат на влакове и да се спре това безумие по пътищата???

Mars11

 Не ми става ясно, защо трябва да улесняваме транспорта не чужди стоки за Европа?

независим експерт

Хан Аспарух е имал визия на времето. Но в нея липсвали кръстоносните походи, Римската империя, Византия. А също и слабата турска лира и многото тирове по границата.

paragraph39

Rio,

/:/Защо никой не говори за това, че е крайно време тези камиони да се качат на влакове и да се спре това безумие по пътищата???

...........................................................................................................................

Аз това го говоря тук/ и НЕ само тук!/ от много години: ЖП платформи за транзитно преминаващите през България тирове, тежкотоварни камиони, лекотоварни камиони и коли- от турско-българската до българо-сръбската граница! И, че това ще намали чувствително шосейния транзитен трафик през Българния, ще намали катострофите, жертвите и ранените и други загуби от тях, а също и ще удари по нарко-мафията, проституцията, контрабандата и т.н.!
Но никой НЕ ме чува! Най-вече управляващите!

Да, ама НЕ- това е! Има заинтересовани това да НЕ стане- вкл. част от управляващите/неизвестната корумпирана част от тях?!/! Интерес да НЕ стане имат  нарко-пласьорите, сводниците и контрабандистите, също и ресторантьорите, хотелиерите, търговците и т.н. по протежението на шосейния транзитен трафик от турско-българската до българо-сръбската граница!!! И, вероятно, те плащат на които трябва от властта, за да НЕ правят нищо те по този въпрос! ПФУ!

Ама, пък, вече 30 години, в България Демокрация и Частен Капитализъм Е, БЕ!

 

Rio

Да, ние във форумите си ги говорим тия неща и много друго смислени - защо обаче не се пишат по медиите, защо не се споменава от властимащите? Всичките ли са пропаднали в тая корупция и творческо безсилие, да го...?

 

Защо в анализа / статията по-горе нямаше и дума за очевидното решвние?

paragraph39

Mars11,

/:/ Не ми става ясно, защо трябва да улесняваме транспорта не чужди стоки за Европа?

..........................................................................................................................

По същата причина, поради която улесняваме ЗАДУШАВАНЕТО и УМИРАНЕТО на българското производство, чрез лесен и изгоден за чуждите производители/но НЕизгоден за българските!/ внос на чужди стоки!

Казват му "Криворазбрана Демокрация"! А, може би, и "Корумпирана Демокрация"?!

Stern

Защо никой не говори за това, че е крайно време тези камиони да се качат на влакове и да се спре това безумие по пътищата???

А лелеяният милиард от тол? Как ще им падне, ако качат камионите на влакове?

paragraph39

Stern,

/:/ Защо никой не говори за това, че е крайно време тези камиони да се качат на влакове и да се спре това безумие по пътищата???

..........................

А лелеяният милиард от тол? Как ще им падне, ако качат камионите на влакове?

........................................................................................................................

И това също! ?

Verbis verbis

/:/Защо никой не говори за това, че е крайно време тези камиони да се качат на влакове и да се спре това безумие по пътищата???

 

Защото живеем в епохата на нефтодолара, и трябва да се харчи бензин.

dissidentbg

Много противоречива статия. Не виждам логиката.

 

Турците, със слаба турска лира,  изнасят много стока, а задръстването е от страна на България. 

dissidentbg

АЛТЕРНАТИВНИ МАРШРУТИ

 

Когато в България започнаха да сменят имената на турците, имаше фериботна връзка Румъния-Турция. Какво стана с нея? Дали при задълбочаване на проблема няма отново да я ползват? 

Влез или се регистрирай за да коментираш