Медия без
политическа реклама

След протеста на туроператорите държавата преведе 5.6 млн. лв. помощи

Браншът се разедини заради създаването на Гаранционен фонд за покриване на задължения към клиенти

02 Март 2021ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министерството на туризма е превело 5.6 млн. лв. финансова помощ на първите 86 туроператорски фирми от близо 600 подали заявления. Това съобщиха от ведомството часове след проведения протест на бранша пред Министерски съвет днес. 

Организатор на протеста е Обединение "Бъдеще за туризма", а основното искане на туроператорите е допълнителна финансова помощ от държавата в размер на 69 млн. лв. С нея от сдружението настояват да бъде създаден Гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари на клиентите с предплатени, но неосъществени заради пандемията пътувания.

"Досегашните мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни", коментира пред БНР Павлина Иванова, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

Туроператорите вече получиха в края на м.г. една символична финансова помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност" в размер на 1% от оборота, след като предвидените 10 млн. лв. бяха разпределени между 800 фирми. В началото на февруари тази година те кандидастваха за други 51 млн. лв., отпуснати от бюджета, с които приоритетно да бъдат върнати парите на клиентите с пропаднали пътувания заради ограниченията на пандемията. По тази схема все още тече процедура на кандидатстване. Отделно туроператорите подадоха в началото на годината искания за компенсации пред НАП по схемата за подпомагане на затворените при втория локдаун бизнеси. До началото на март обаче НАП не беше започнала да изплаща компенсации на туристически фирми, защото приоритетно разглеждаше исканията на ресторантьорския бранш.

„Искаме ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали“, заяви Павлина Иванова. "Вече цяла година не работим, а сме получили финансова компенсация само 1% от оборотите, които могат да се използват единствено за покриване на текущи разходи. Не може повече да задържаме персонала, защото няма с какво да плащаме останалите 40% от заплатите и осигуровките", казаха протестиращи.

По-късно през деня от Министерството на туризма обявиха, че вицепремиерът Марияна Николова е подписала заповедите за превеждането на субсидии за 5.6 млн. лв. за първите 86 туроператора с изрядни документи по схемата за възстановяване парите на клиентите. "Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13.03.-31.12.2020 г.", посочиха от министерството. Най-малката сума, която ще бъде преведена, е 593,83 лв., а най-голямата е над 711,4 хил. лв. Тези суми се равняват на 4% от оборота на всяка фирма през предкризисната 2019 г.

Кандидатстването по мярката продължава, до момента подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв. Бюджетът на схемата е 51 млн. лв., а кандидатстването ще продължи до 31 май.

Както вече Обединение "Бъдеще за туризма" обяви, превидените 51 млн. лв. за връщане на пари към клиентите с неосъществени пътувания, са крайно недостатъчни. Според сдружението са необходими още 69 млн. лв., с които да бъде учреден Гаранционен фонд в туризма, какъвто съществува в редица страни от ЕС. 

Туроператорите, които дължат пари на клиенти за нереализирани екскурзии и почивки, са силно притеснени, защото от средата на март тези пари стават изискуеми. Със закона за извънредното положение по време на пандемията на туристическите фирми бе даден 12-месечен отлагателен срок за възстановяване на сумите. Европейската комисия обаче предупреди миналата година страната ни, че неправомерно е удължила срока в разрез с директивата за защита на потребителите и заплаши със санкции, ако парите не бъдат върнати.

„Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност“, заяви Павлина Иванова. 

Не всички туроператори са на това мнение. От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) не подкрепят както предлагания подход за създаване на Гаранционен фонд в туризма, така и днешния протест на колегите си.

"Този подход ще генерира неравнопоставеност в бранша по отношение на достъпа до държавна помощ", коментираха от АБТТА. Те посочиха, че има туроператори и турагенти, които вече са изплатили дължимото на клиентите си, а други никога не са имали задължения. Според Димитрина Горанова от УС на АБТТА има опасност от исканите 69 млн. лв. от бюджета да се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по Гаранционния фонд. "Обикновено Гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен и той се пълни с вноски на самите туроператори", посочи Горанова. 

"Основната  цел на подобен Гаранционен фонд е да защити потребителите на туристически услуги в случай на  неплатежоспособност на туроператора. Но и да гарантира  интересите и на другите туроператори в случай на умишлено предизвикана неплатежоспособност или фалити, настъпили в резултат на икономически нецелесъобразни управленски решения. Гаранционният фонд трябва да е собственост на участващите в него икономически субекти, да е създаден и да се поддържа посредством съответните  вноски на участниците в него", посочват от АБТТА.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?