Quantcast
Търговци по морето се оплакват от бедни туристи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Търговци по морето се оплакват от бедни туристи

Над 2.5 млн. туристи са избрали нашето Черноморие, показва статистиката
Обновена
26 358
В Слънчев бряг хотелите са 100% пълни, но комплексът не може да поеме нашествието от автомобили.

Въпреки двойния ръст на курортистите това лято по морето не всички, които се изхранват от туризъм, са доволни. Търговци в морските курорти недоволстват, че ги няма богатите летовници от Русия, Великобритания, Франция, скандинавските страни и други западни държави.

„Много е зле положението, специално за моя магазин - аз продавам обувки, произведени специално за руските туристи, но такива липсват. На тяхно място дойдоха румънци, които нищо не купуват. Преобладават и младежи, които пък въобще не пазаруват, само ходят по заведенията", оплака се пред БНР търговец в "Слънчев бряг".

"Туристи има, но са неплатежоспособни. Търговията не върви. Как ще си платим наемите и разходите за квартири, не е ясно", посочва друг продавач. 

Освен с румънци курортът е пълен с поляци, украинци и молдовци. И разбира се, българи. Прави впечатление и силното присъствие на ромски курортисти - основно такива, които работят в чужбина и са се върнали у нас за лятната си ваканция.

За разлика от миналата година хотелите в най-големия курорт по Южното Черноморие са на 100% пълни. Хотелиерите обаче недоволстват от нашествието на автомобили. Всеки паркира където намери - в градинки, алеи, нерегламентирани паркинги. Свободни места има само в платената синя зона. Под критика е и чистота в курорта.

"Слънчев Бряг има нужда от буферни паркинги и този сезон това стана особено очевидно", коментира пред БНР Златко Димитров, изп. директор на "Слънчев бряг" АД, дружеството, което стопанисва инфраструктурата. "Това е голямо изпитание за нас, което ще продължи и през следващите години. С просто око се вижда, че инфраструктурата се задъхва. Хотелите не са пригодени за такъв тип туристи", коментира Димитров.

Заради ограничителните коронавирусни мерки за пътуване достъп до нашето Черноморие имат предимно летовници от съседни страни, които пристигат у нас със собствен транспорт. Според хотелиери, търговци и концесионери на плажовете обаче държавата е трябвало да насочи по-активна туристическата реклама и стимули към по-платежоспособни пазари.

Туристите също са недоволни: "Лудница. Шумно е, плажовете са препълнени, няма чадъри", казват летовници. "Винаги през август е имало много хора. Да не забравяме, че заради спазването на дистанция трябваше да разредим чадърите и заради това броят им е намалял с 25-30%", припомня концесионерът на плажа в "Слънчев бряг".

Единствено собствениците на заведения се радват засега на добър сезон. "Очаквахме други туристи, но не се оплакваме. Проблемът е, че късно започна сезонът и не се знае докога ще продължи", казва собственик на бар за коктейли.

 

СТАТИСТИКА

Над 2,5 млн. туристи са избрали да почиват в България от началото на летния сезон, според данните на Единната система за туристическа информация.

От тях най-голям дял са българските граждани - близо 1 700 000. Чуждестранните туристи по Черноморието са близо 890 000, като най-много са от Румъния, Полша, Чехия, Германия и Украйна.

Още

Всеки пети без договор работи в ресторант или хотел

23.10.2021

2153
САЩ отварят отново границите си, но само за ваксинирани

15.10.2021

Обновена

1272
Намериха се доволни от сезона по морето - в Созопол

28.08.2021

7574