Медия без
политическа реклама

Токът за бита ще поскъпне от 1 юли с около 2%

22 Май 2024
След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока.
Илияна Димитрова
След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока.

Цената на тока за битовите потребители ще поскъпне от 1 юли с около 2%.

Това обяви днес на брифинг пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Вчера изслушването на Иванов в Народното събрание по същата тема се провали заради липса на кворум.

Опасенията, че от 1 юли токът за бита драстично ще поскъпне за следващите 12 месеца, се появиха, след като преди седмица АЕЦ "Козлодуй" внесе в енергийния регулатор заявление за 30% скок на цената на ядрения ток. Дружеството бе изчислило, че тарифата му за домакинствата трябва да се промени от сегашните 63.48 лв./МВтч без ДДС на 82.52 лв. На тази централа се пада близо половината от тока за регулирания пазар.

Преди това служебният енергиен министър Владимир Малинов също предупреди за риск от повишение на цената на тока от 1 юли, ако не се покрие дефицит от над 450 млн. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система". В последните дни Малинов обаче започна да успокоява, че пари за фонда ще се намерят от държавния бюджет, а АЕЦ "Козлодуй" ще промени заявката си и ще коригира исканото увеличение на цената на тока.

Действително ядрената централа е внесла в КЕВР ново заявление за цена от 69.14 лв./МВтч без ДДС. От обясненията на шефа на КЕВР не стана ясно на какво се дължи тази фрапантна разлика между първоначалното предложение на АЕЦ "Козлодуй" и коригираното. "Няма основание тази година КЕВР да се произнесе за цена, различна от миналогодишната", каза единствено Иванов.

Все още експертите от КЕВР правят своите изчисления и проверяват направените инвестиции на енергийните дружества, но повишението на тока, доставян от трите ЕРП-та, се очертава да е около 2%. То е в резултат на повишението на разходите за суровини като метали, а също и за работна ръка. "Повишението е под нивото на инфлацията и толкова нисък ръст не е имало в последните 10 години", подчерта Иванов. По думите му "по такъв начин КЕВР подкрепя усилията на България за членство в еврозоната".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

цена на тока, КЕВР

Още по темата