Quantcast
Таен доклад чертае тежко сриване на икономиката на Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Таен доклад чертае тежко сриване на икономиката на Русия

Три сценария сочат спад на БВП с между 8% и 12% догодина заради международната изолация
9 616

Москва използва всякакви средства и канали, за да поддържа бодряшки тон и да внушава, че руската икономика е (почти) неуязвима от санкциите на Запада. Но реалността е съвсем различна, разкрива изтекъл в медиите таен доклад, предназначен да информира правителството за истинското положение.

Русия може да се окаже изправена пред дълга и дълбока рецесия  заради американските и европейските санкции, предупреждава документът, до който се е добрала агенция Bloomberg. В него са разработени три възможни сценария - стресов, инерционен и целеви. Дори в най-оптимистичния - целевия,  брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да намалява и едва след 2024 г. ще достигне равнището от 2021 г. А в най-черния  ("стрес") вариант предвоенното стопанско ниво може да се окаже непостижимо до края на десетилетието. В желания сценарий догодина БВП ще се свие "само" с 8.3%, при най-лошия развой през 2023 г. ще има има срив от близо 12 на на сто. 

Докладът се основава на оценки и прогнози на експерти и на представители на властите, като целта му е да даде реална представа как световната изолация се отразява на руската икономика. Той е бил изготвен за среща на високопоставени представители на властта, провела се на 30 август..

И в трите сценария прогнозата е, че натискът на санкциите ще става все по-силен, като вероятно  още държави ще се присъединят към наказателните мерки срещу Русия. 

 

В доклада се посочва, че санкциите са насочени срещу секторите, които са дългогодишни локомотиви на руската икономика, и на практика засягат около една четвърт от целия внос и износ на Русия, а освен това страната е изправена пред „блокада“, която „засяга всички форми на транспорт“ и това допълнително удря икономиката. Технологичните и финансовите ограничения също увеличават натиска. Според доклада до 200 хил. ИТ специалисти може да напуснат страната до 2025 г. Това е първа официална прогноза-признание за разрастващото се „изтичане на мозъци“, отбелязва Bloomberg, цитирана от "Инвестор".  

Авторите на доклада препоръчват да бъдат предприети редица редица мерки за подкрепа на икономиката и за облекчаване на ударите от санкциите. Но визираните мерки са същите, които Москва прилагаше през последните десетина години без особен ефект. 

През следващите година-две може да се наблюдават „намалени производствени обеми в редица ориентирани към износа сектори“ – от петрол и газ до метали, химикали и дървен материал. И макар известно възстановяване да е възможно на по-късен етап, „тези сектори ще престанат да бъдат двигателите на икономиката“, предупреждава тайният документ.

При пълно спиране на доставките на природен газ за Европа само от данъци руската хазна ще загуби до 400 млрд. рубли (6,6 млрд. долара) приходи и няма да е възможно загубените продажби да бъдат компенсирани с нови пазари - дори и в средносрочен план. А производството ще трябва да бъде намалено. 

Плановете на Европа да спре вноса на руски нефт и петролни продукти (около 55% от износа е бил за Стария континент миналата година), също може да наложат значителни съкращения на производството.

Производителите на метали пък губят 5,7 млрд. долара на година от санкциите, предупреждават експертите. 

 

НАДОЛУ

Съкращаването на ключови за руската икономика и бюджет производства вече е в ход.

Добивът на природен газ в Русия през тази година ще е със 7% по-малък от миналата, съобщи ТАСС, като цитира руския министър на енергетиката Николай Шулгинов. Той посочва още, че ще има намаление на общото количество изнесен по тръбопроводи в чужбина газ. Шулгинов е казал още, че производството на петрол в Русия през тази година ще отбележи спад от 2%, а на въглищата - до 6 на сто.

 

Ключови думи:

икономика, Русия, санкции

Още

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

16282
Полша склони за таван от $60 в цената на руския петрол

02.12.2022

Обновена

2930
Шести военен изтребител падна в Русия за последните 3 месеца

02.12.2022

7434