Медия без
политическа реклама

Напук на номерата на Кремъл газът в Европа поевтинява

Русия "плаши" ЕС, че ще строи мегагазопровод до Китай

01 Септ. 2022
ТАСС

Въпреки че Русия полага неистови усилия да създава изкуствен дефицит и да изнервя пазарите, котировките на природния газ в Европа падат за четвърти пореден ден и вече са около 235 евро за мегаватчас. От началото на седмицата цените неотклонно вървят надолу и в момента са с около 100 евро под ценовия връх от  342 евро за мегаватчас, достигнат миналия петък (26-и август).

Към 14.00 часа българско време октомврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват с около 2% към 235 евро за мегаватчас, като по-рано през деня дори беше достигнато двуседмично дъно от 223 евро за MWh - най-ниско ценово ниво от 17-и август насам, съобщи БНР.

Забележителното е, че борсите изобщо не реагираха на пълното спиране на големия газопровод "Северен поток" - на 31 август  "Газпром" изключи и последната работеща турбина под претекст, че се налага ремонт.  "Енергийният шантаж на Путин не успя", коментира анализаторът Илиян Василев, който е бивш посланик в Москва. 

 

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

 

 

Очевидно плановете на ЕС за неутрализиране на "газовото оръжие" на Кремъл работят. Европейските държави успяха да мобилизират алтернативни на "Газпром" доставки и напълниха предсрочно газохранилищата си, готвейки се за труден зимен сезон. Поставената цел  - запълване поне на 80% до 1 ноември, вече е изпълнена средно за ЕС. Страни като Португалия и Полша са отличници със 100%, а България и Унгария едва прехвърлят 60-те процента, но те са и малки консуматори. Големи потребители като Германия и Франция са заредили газовите си резервоари на над 80 процента.

Запълването на хранилищата само по себе си влияе успокояващо на цените, тъй като търсенето намалява. Междувременнно Норвегия увеличи газовите доставки, което тушира опасенията от недостиг след пълното затваряне на "Северен поток" (обявено засега за 3-дневно, но от "Газпром" може да се очакват всякакви изненади). 

Има и друга причина за пониженията  - търсенето спада, защото цените на газа достигнаха такива пикове, че всеки, който може, се опитва да намалява потреблението си. Някои заводи например предпочитат временно да спрат работа, вместо да произвеждат непродавамо скъпа продукция. Влияние оказват и плановете на страните от ЕС за 15% свиване на консумацията на природен газ - чрез мерки, съобразени с особеностите на всяка държава.

Според консултантската компания Wood Mackenzie високите цени на газа ще продължат да потискат търсенето на синьо гориво в Европа с до 7% под петгодишната средна стойност към март догодина.    

 

Накъде  

Въпреки облекчението в последните дни наближаването на зимата носи рискове и тревоги. Не е ясно кога и дали изобщо  "Газпром" ще възобнови доставките по "Северен поток". И преди пълното спиране на 31 август по него се процеждаха едва 20%.

Норвегия, която вече изпревари Русия като най-големия доставчик на газ за Европа след началото на войната в Украйна, през септември ще ограничи времено износа си на газ, тъй като предстоят ремонти и профилактика на 13 находища и преработвателни предприятия през септември.

Германия, която преди месеци реагираше панически на "специалната газова операция" на Путин, вече гледа по-спокойно към зимата, защото взе мерки. Правителство обяви, че планира да наеме още един плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG), с което общият им брой ще достигне пет, като част от стратегията за диверсификация далеч от руската енергия и преди очакваната газова криза тази зима. Още през май Германия нае четири плаващи единици за съхранение и регазификация (т.нар. FSRUS) за внос на поне 5 милиарда кубически метра годишно през всяка една платформа, като два от плаващите терминали трябва да станат достъпни още до края на тази година.

 

Може ли Китай да замени ЕС 

Тази седмица Москва обяви, че ще започне да строи голям газопровод до Китай. Посланието беше към Европа - ще ви накажем и ще си намерим друг голям пазар. Но" замяната" не е нито проста, нито бърза.  "За Русия европейският пазар няма алтернатива. Максимум една трета от руския газ, продаван в Европа, може да бъде пренасочен по нов тръбопровод към Китай, и то само ако има добра воля от страна на Пекин (такава засега няма), това може да стане не по-рано от 2030 г. За по-кратък срок тръба с огромен капацитет и дължина от поне 5-6 хиляди километра не може да бъде договорена, планирана и построена", коментира Пламен Димитров, експерт от Българското геополитическо дружество". 

"Пълните европейски хранилища са знак, че ЕС ще устои на руския натиск. С всяка изминала седмица заплахата за пълно спиране на доставките от „Газпром“ изглежда все по-малко страшна. Смятам, че в момента, когато окончателно стане ясно, че шантажът няма да успее, Русия ще обърне плочата и ще започне отчаяно да се бори за по-голям пазарен дял в Европа. Тогава ще се окаже, че нуждаещите се от ремонт турбини на „Северен поток“ изведнъж ще могат да работят нормално. А искането за непременно плащане в рубли тихомълком ще бъде заменено от компромисното – кой каквото дава, ще го вземем",  прогнозира Димитров. И допълва: "Лошата новина за Кремъл е, че неговата политическа цел за премахване на санкциите срещу руския енергиен сектор и отпушването на построения газопровод „Северен поток-2“ засега не е постигната и няма изгледи това да се случи."

Франция е поредната страна от ЕС, на която "Газпром" реши да отреже доставките. Френската група "Анжи" съобщи, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки.

Безумието на газовата война на Путин срещу ЕС води дотам, че "Газпром" е принуден да унищожава огромни количества газ, който няма къде да продаде. В района на компресорна станция "Портовая", където е началото на "Северен  поток",  от месеци гори гигантски факел - това е "излишният" газ. Експерти изчислиха, че докато държи Европа на газова диета и създава изкуствен недостиг,  "Газпром" буквално изгаря десетки милиони евро всеки ден в КС "Портовая".  Финландия вече се тревожи, че гигантската газова клада замърсява атмосферата в района. 

Още по темата