Медия без
политическа реклама

Според ЕК България още не е готова да приеме еврото

За сметка на това Хърватия може да въведе общата валута от 2023 г.

01 Юни 2022
Колаж: Политико

България все още не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната, отчете ЕК, цитирана от БТА. Нашата страна не отговаря на показателите за стабилност на цените и за законодателство, изцяло съобразено с правилата на ЕС.

Комисията пояснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна показват висока инфлация, причинена от ръста на цените на енергията. Очакванията са в следващия доклад догодина да се отчете положителна промяна, защото инфлационният натиск се приема за временен и се предвижда да спадне чувствително. По тази причина няма очаквания за допълнително забавяне на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

ЕК се отбелязва, че присъединяването към еврозоната е част от задълженията, които държавите от ЕС са приели, за да се присъединят към общността (без Дания).

Комисията дава оценка, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари догодина. Преди това се очаква необходимото одобрение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли.

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година. За хърватската икономика се отчита, че е малка и добре вписана в европейската, както и че банките са собственост основно на дружества в големи държави от еврозоната.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на изискванията за приемане в еврозоната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕК, евро, Хърватия

Още по темата