Quantcast

Медия без
политическа реклама

София хвърля пари за ремонти на сгради в градския транспорт

Общински фирми ще получават средства за погасяване на дългове, които ще се извадят от капиталовата програма на града

21 Май 2021
Илияна Кирилова
Общинските транспортни фирми в София не събират заложените средства от карти и билети. Според управляващите това се дължи на кризата с коровируса, а според финансовото министерство - на нереформирания обществен превоз.

Столичният общински съвет прие първа актуализация на бюджета на Столична община за 2021 г. Един от гласуваните трансфери на пари бе допълнителното наливане на над 10 млн. лева във финансово закъсалия градски транспорт на София. През април СОС прие да даде заем на 2 общински транспортни фирми, с които да се разплатят натрупани задължения. На „Столичен автотранспорт“ бяха отпуснати 5,36 млн. лв., а на Центъра за градска мобилност – 4,88 млн. лв. Заемите са за срок от 60 месеца, с годишна лихва от 1,1% и гратисен период от 1 година.

Управляващите в града – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ решиха парите за двете дружества да бъдат взети от капиталовата програма на общината. Идеята не бе подкрепена от групите на "Демократична България", чийто вот бе против и на БСП, чийто представители се въздържаха. Точката мина без нито една изказване. С 1,02 млн. лв. бяха намалени средствата за реконструкция на сградата на детската поликлиника на ул. „Пиротска“ в район „Възраждане“. 2 млн. лв. бяха отнети от бюджета за реконструкция на бул. “Първа Българска армия“ от ул. “Мара Бунева“ до бул. “Илиенци“, 1,3 млн. лв. – от парите за основен ремонт на ул. “Николай Коперник“ и ул. “Атанас Узунов“. Със 500 000 лв. бе съкратен проектът за рехабилитация на бул. “Асен Йорданов“ и на бул. “Искърско шосе“.  От парите за основен ремонт на улици и мостови съоръжения бяха взети 1, 71 млн. лв., от бюджета за разширението на ул.“Филип Кутев“ и реконструкция на ул. “Хенрих Ибсен“ бяха извадени 1,5 млн. лв. и т.н.

Все пак изброените и други изключени проекти от капиталовата програма на София би трябвало да се строят през тази година. През март правителството на Бойко Борисов отпусна също 10 милиона лева на Столичната община за реализирането на инвестиционни намерения. Идеята на кабинета бе с тези пари кметът Йорданка Фандъкова да планира изпълнението на обекти, за които бюджетът на София не е успял да осигури средства. Още тогава обаче кметът даде да се разбере, че 10-те милиона ще бъдат дадени за покриването на загуби на общинските транспортни фирми. „В тази безпрецедентна ситуация подкрепата от Министерския съвет ни дава възможност да се справим с предизвикателствата, без да натоварваме гражданите на София“, заяви Фандъкова, макар да отбеляза, че целта на държавата е с 10-те милиона да се направи основен ремонт и строителство на улици и булеварди, изграждане на улично осветление, светофарни уредби, релсов път, за развитие на системата за видеонаблюдение, за реконструкция на сграда на детска поликлиника и за придобиване на софтуер.

Управляващите в София постоянно сочат коронакризата като основна причина за намалелите приходи на транспорта заради намалелия пътникопотокък в метрото и в наземния превоз. Още през миналата година обаче не друг, а самото Министерство на финансите посочи и друга, много по-отколешна причина за лошите финансови резултати на четирите столични транспортни дружества - ЦГМ, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен". След избухването на корокризата през м.г. стана ясно, че финансовото ведомство е отказало първо на кмета Йорданка Фандъкова, а после и на шефа на транспортната комисия в СОС - Карлос Контрера от ВМРО, да покрие част от загубите на ЦГМ и на другите транспортни фирми с финансова помощ от 15 млн. лева.  Причината: държавата преценява, че общественият транспорт  в столицата не е реформиран и че той се управлява зле, поради което и трупането на загуби от дейността му е предизвестено и неизбежно. 

Още по темата