Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебното правителство се зае да "ремонтира" и РВД

Едно от най-печелившите държавни предприятия е на път да се сдобие с нова структура

10 Апр. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
Интернет

Служебното правителство се зае да прави административни размествания в последния момент в едно от най-печелившите държавни предприятия – „Ръководство въздушно движение“. В портала за обществени обсъждания strategy.bg е публикуван проект на промени в устройствения правилник на предприятието, които предвиждат промени и в топ ръководството, и на ниво дирекции и отдели. Според мотивите това се прави за оптимизиране на работата на ПВД. Но е странно, че служебният кабинет се занимава с подобни "реформи" точно в този преходен политически момент. През годините РВД се прослави като едно от любимото предприятие за устройване на верни партийни кадри. 

С промените РВД вече ще има с един заместник-председател по-малко – този с ресор административна дейност. Работата му ще бъде поета пряко от генералния директор. Така на пряко подчинение на гендира попадат три ключови дирекции – „Човешки ресурси“, „Управление на собствеността и обществени поръчки“ и отдел „Сигурност и защита“. Според мотивите тази централизация ще улесни административните дейности. 

Създава се нов отдел - „Инвеститорски контрол и енергомеханично осигуряване“. Секторът „Авиационен учебен център“ ще стане отдел.   

Не е ясно какви кадрови промени ще повлече новата структура. Според сайта на РВД в момента няма заместник-генерален директор с ресор административна дейност. Справка в Търговския регистър показва, че дотук в ръководството на предприятието не е имало рокади при служебното правителство, като последната промяна в управлението е от 2021 г. Тогава пилотът Янко Стоименов замени Десислава Замфирова, бивш началник на кабинета на Цветан Цветанов, която години наред бе и в борда на общинското предприятие „Пазари Север“. 

 

Финанси
РВД е печеливше държавно предприятие. Според годишния доклад за дейността през 2022 г. печалбата възлиза на 14 млн. лв., като приходите са значително по-високи от 2021 г. покрай отпадането на ограниченията около ковид. За възнаграждения на генералния директор и членовете на УС  (в него извън директора влизат двама души) през 2022 г. са платени 287 000 лв. Отделно са изразходвани 32 000 лв. за одитен комитет, който бе закрит в средата на годината от министерството с аргумент, че е неефективен. РВД е едно от държавните предприятия, за които служебното правителство отмени съществуващия таван на заплатите на ръководството, за което "Сега" писа. 

Още по темата